Skip to main content

Η ΕΚΤ δεν θα «ανεχτεί» υψηλό πληθωρισμό

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναφορικά με τις ανησυχίες που εγείρονται για άνοδο του πληθωρισμού εξαιτίας της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφορικά με τις ανησυχίες που εγείρονται για άνοδο του πληθωρισμού εξαιτίας της νέας πολιτικής της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων προς στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης.

«Η σταθερότητα των τιμών αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα και τα τελευταία 11 χρόνια εκπληρώσαμε με επιτυχία τον στόχο μας. Η πολιτική μας στάση δεν έχει αλλάξει. Η επιπλέον ρευστότητα που θα διαθέσουμε μέσω της αγοράς ομολόγων θα απορροφηθεί. Η διάθεση προθεσμιακών με ελκυστικά επιτόκια είναι ένας καλός τρόπος να απορροφηθεί η ρευστότητα», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θα ανεχτεί υψηλό πληθωρισμό».

Από την περασμένη Δευτέρα, η ΕΚΤ ξεκίνησε την παρέμβασή της στις αγορές ομολόγων που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από το τελευταίο κύμα μεταβλητότητας, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας. Η παρέμβαση ήταν κάτι που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δεσμεύσεις της ΕΚΤ και ο κ. Τρισέ τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι η τράπεζα έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών» που την ανάγκασαν «να δράσει άμεσα».

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση ή αν «απειλούνται» και άλλες χώρες στην Ευρωζώνη, ο κ. Τρισέ απάντησε: «Η Ελλάδα ήταν η μοναδική και εξαιρετικά σοβαρή περίπτωση πριν εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας. Όμως, καλώ επισήμως όλα τα κράτη-μέλη (της Ευρωζώνης) να εφαρμόσουν ανάλογα προγράμματα, με σκοπό να επανέλθουν σε υγιή δημοσιονομική κατάσταση».

Θετικό κλίμα στην αγορά κρατικών ομολόγων

Θετικά βλέπει η ΕΚΤ τις πρώτες πέντε ημέρες της αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι αγορές καλυμμένων ομολόγων από την ΕΚΤ και τις 16 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης έφτασε ήδη στο επίπεδο των 52,354 δισ. ευρώ.

Στόχος της ΕΚΤ έως τα τέλη Ιουνίου 2010 να έχει προχωρήσει στην αγορά καλυμμένων ομολόγων συνολικής αξίας 60 δισ. ευρώ.

Παρά ταύτα, το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών των περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης σημειώνει σήμερα αύξηση. Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας καταγράφηκε σημαντική μείωση στα CDS χάρη στη συμφωνία στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ για την σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών αγορών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση δεν προκαλεί έκπληξη, με τις μετοχές να δέχονται πιέσεις, ενώ παραμένουν οι αμφιβολίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πακέτου βοηθείας. Το CDS των πενταετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου διευρύνθηκε στις 550,2 μονάδες βάσης έναντι 528,7 μονάδων βάσης στο χθεσινό κλείσιμο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το CMA DataVision. To κόστος ασφάλισης της του χρέους της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας ενισχύθηκε και αυτό.