Skip to main content

«Εκδρομή» αντί για πόλεμο κάνει η Τουρκία στη Συρία

Η Τουρκία θα διαφημίσει την εισβολή της στην Συρία και την απομάκρυνση τζιχαντιστών και Κούρδων, ως μια πρωτοφανή επιτυχία.

Είναι προφανές πως η Τουρκία θα διαφημίσει την εισβολή της στην Συρία και την απομάκρυνση τζιχαντιστών και Κούρδων, ως πρωτοφανή επιτυχία -ακόμη και για παγκόσμια χρονικά- αφού σε λίγες ώρες κατέλαβε μια πόλη πολεμώντας εναντίον δύο αντιπάλων, που επί αρκετό καιρό αλληλοεμάχοντο.

Μόνον που τα πράγματα δεν πρέπει να έγιναν έτσι ακριβώς. Μάλλον ως «μαϊμού» πόλεμος μοιάζει., με τους Κούρδους και τους τζιχαντιστές να αποχωρούν χωρίς να ρίξουν «τουφεκιά», έστω για την τιμή των όπλων. Και όχι μόνον αυτό, αλλά υπάρχει πληθώρα μαρτυριών, όπου τζιχαντιστές άλλαξαν την στολή τους μ’ αυτή της λεγόμενης Συριακής Αντιπολίτευσης, και τώρα θα πολεμήσουν κατά των πρώην συντρόφων τους.

Είναι φανερό πλέον πως έχουν προηγηθεί πολλές συναντήσεις των εμπλεκομένων μερών, έτσι ώστε η θεατρική εισβολή των Τούρκων ήρθε να επισφραγίσει τα συμφωνηθέντα.

Ερωτηματικό μόνο παραμένει ποιο αντάλλαγμα δόθηκε στους Κούρδους, ώστε να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους περί συνένωσης των δύο περιοχών τους, δηλώνοντας ότι επιστρέφουν ανατολικά του Ευφράτη. Όποια ήταν δηλαδή η διαβεβαίωση του Μπάιντεν στον Γκιλντιρίμ, μια μέρα πριν.

Ήταν μόνον υπακοή στις ΗΠΑ, ήταν η διαπίστωση ότι τους εγκατέλειψε και η Ρωσία -η οποία δήλωσε «χαλαρά» ότι εκφράζει την ανησυχία της για την τουρκική εισβολή, δηλαδή «εντάξει παιδιά, αλλά εγώ να μείνω απ’ έξω»- ή υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός, τον οποίον θα πληροφορηθούμε εν καιρώ;

Εκείνο πάντως που συνέβη, είναι ότι οι… σκληροί τζιχαντιστές μετά από κάποιες εχθροπραξίες για τα «μάτια του κόσμου», έφυγαν από την Τζαραμπλούς, χωρίς να προβάλλουν καμιά αντίσταση. Και πώς θα πρόβαλαν αντίσταση στους προστάτες τους και καθοδηγητές τους; Και ποιοι πήγαν στη θέση των «σκληρών» τζιχαντιστών; Ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του, δηλαδή οι μισθοφόροι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και άλλες ισλαμιστικές συμμορίες που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την Αλ Κάιντα και τους Γκρίζους Λύκους.

Η άνεση των Τούρκων που μπήκαν στην πόλη φάνηκε από τις φωτογραφίες που έδειχναν τι ακριβώς συνέβη. Τούρκοι στρατιώτες ξαπλωμένοι στους δρόμους χωρίς κανένα φόβο μήπως στα χαλάσματα υπάρχουν κρυμμένοι τζιχαντιστές ή Κούρδοι. Και το πιο περίεργο. Καμιά αναφορά για απώλειες, από καμιά πλευρά (νεκροί και τραυματίες αμάχων σημειώθηκαν πριν από την ανεμπόδιστη είσοδο των Τούρκων στην πόλη, με βολές πυροβολικού). Τι είδους αναίμακτος πόλεμος ήταν αυτός;

Είδαμε κι άλλες φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Τις ώρες που υποτίθεται πολεμούσαν σκληρά τα στρατεύματα, οι τουρκόφιλοι τζιχαντιστές έβγαζαν σέλφι φωτογραφίες ποζάροντας μπροστά στο ιεροδιδασκαλείο της Σαρία. Τα όπλα παρά πόδας και τα κινητά ανά χείρας.

Το ANF/tribune μεταδίδει μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που είδαν μέλη του ISIS από την Τζαραμπλούς να περνούν σε ομάδες των 10-15 ατόμων στο τουρκικό έδαφος και στη συνέχεια να επιβιβάζονται σε Ι.Χ. οχήματα για μεταφορά. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι συμμορίτες του ISIS που εισήλθαν στην Τουρκία τους δόθηκαν τουρκικές στολές και τους έστειλαν πίσω στην Τζαραμπλούς εμφανιζόμενους ως «αντάρτες» της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

Είναι προφανής η συμπαιγνία να παραδώσουν οι Τζιχαντιστές την πόλη στους Τούρκους με τους οποίους συνεργάζονται επί χρόνια για να αναχαιτιστεί η κουρδική προέλαση προς τα δυτικά, για την δημιουργία του κουρδικού Βορείου Διαδρόμου.  Ο «γενναίος» τουρκικός στρατός διακρίθηκε στην «εκδρομή» του στο συριακό έδαφος.

Ο τουρκολόγος Νίκος Χειλαδάκης μεταφέρει πάντως από τον τουρκικό Τύπο ότι εκφράζονται υπόνοιες, ότι η Τουρκία έπεσε σε παγίδα. Με ένα πολύ χαρακτηριστικό του άρθρο ο γνωστός παλαίμαχος αρθρογράφος της εφημερίδας Milliyet, ο Samı Kohen, αναρωτιέται πώς μπορεί να ξεμπλέξει ο τουρκικός στρατός που έβαλε πόδι στην Συρία σε μια περιοχή όπου δρουν δυνάμεις του συριακού στρατού, των Ρώσων, των Αμερικανών, των Κούρδων που θεωρούν ότι μάχονται για τα πατρώα τους εδάφη, των Ιρανών, της λιβανέζικης Χετζμπολάχ και πρόσφατα και των Κινέζων, που είναι οι τελευταίοι που αναμίχτηκαν σε αυτή την ουσιαστικά παγκόσμια σύρραξη.

Την ίδια στιγμή το κουρδικό ΡΚΚ υπόσχεται να βουτήξει όλη την Τουρκία στο αίμα, γιατί προαναγγέλλει ότι θα εντείνει τις επιθέσεις του σε όλη την τουρκική επικράτεια καθώς θεωρεί ότι τώρα αρχίζει ο πραγματικός πόλεμος με την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα.

Σίγουρα η συνέχεια θα είναι συνταρακτική και κανείς δεν μπορεί να την προφητέψει με ακρίβεια, αλλά οι πρώτες διαπιστώσεις είναι ότι συνέβη αυτό που εξόρκιζαν από καιρό πολλοί Τούρκοι, δηλαδή να μην μπλεχτεί η Τουρκία σε ένα καινούργιο και άκρως επώδυνο τουρκικό Βιετνάμ, την ίδια ώρα που σε πολλές τουρκικές επαρχίες κυριολεκτικά μαίνεται ο εσωτερικός πόλεμος με τους Κούρδους.