Skip to main content

Η έκδοση δεκαετούς ομολόγου, ο μεγάλος στόχος της Ελλάδας

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μεγάλος στόχος της επόμενης χρονιάς είναι η χώρα να βγει και για δεκαετές ομόλογο έως τον Σεπτέμβριο του 2018.

Όπως έγραψε και την περασμένη εβδομάδα η Voria.gr, η Ελλάδα ετοιμάζεται για τρεις εκδόσεις μέσα στο 2018, προκειμένου να συγκεντρώσει – αυτή τη φορά – φρέσκο χρήμα.

Δηλαδή χρήμα το οποίο θα έρθει να προστεθεί στο ήδη υφιστάμενο και όχι να ανταλλαγεί λογιστικά με παλιότερο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις, ο στόχος θα είναι το επιτόκιο να κυμανθεί μεταξύ 3% και 4%. Κάθε άλλο κόστος θα είναι απαγορευτικό.

Ωστόσο, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μεγάλος στόχος της επόμενης χρονιάς είναι η χώρα να βγει και για δεκαετές ομόλογο, κάποια στιγμή, έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Δηλαδή, να κάνει την ολική επαναφορά, όπως αυτή ορίζεται με μια τόσο μεγάλη έκδοση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν αρχίσει να δουλεύουν αυτόν τον στόχο, ο οποίος θα είναι το πραγματικά μεγάλο έπαθλο από την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Όπως ακριβώς, δηλαδή, έγινε και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις με τρίτες χώρες. Για παράδειγμα, την Αργεντινή που πέρασε πολύ μεγάλες περιπέτειες και τώρα ετοιμάζεται για το ανάλογο δικό της μεγάλο βήμα: ξεκίνησε τα road shows στην Ευρώπη για την έκδοση μεγάλου ομολόγου. Γιατί όχι και η Ελλάδα, λοιπόν, είναι το σύνθημα του οικονομικού επιτελείου.