Skip to main content

Η επίσημη εγκύκλιος με τις νέες εισφορές σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ

Καθορισμός ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από 1η Ιανουαρίου του 2017.

Οι μεγάλες αλλαγές και οι αυξήσεις που έρχονται από το νέο έτος στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και αγρότες περιέχονται στην υπουργική απόφαση η οποία αναρτήθηκε στην Διαύγεια.

Βάση υπολογισμού των εισφορών όλων των συγκεκριμένων κατηγοριών των σφαλισμένων θα είναι από την 1/1/2017, το άθροισμα των εισοδημάτων που προέρχονται από το σύνολο των δραστηριοτήτων τους και καθορίζονται ως ανώτατο μηνιαίο πλαφόν τα 5.860 ευρώ και ως κατώτατο το 586 ευρώ.

Σύμφωνα με αυτή η βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ. Με άλλα λόγια, επί αυτού θα πληρώνουν εισφορά θα πληρώνουν όσοι κατά το προηγούμενο έτος παρουσιάζουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη ή ασφαλίζονται χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Αν ο ασφαλισμένος δεν είχε υποβάλει φορολογική δήλωση οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των 586 ευρώ έως ότου καταστεί εφικτός ο υπολογισμός του πραγματικού εισοδήματος.

Για τον καθορισμό του υπολογισμού των εισφορών για το 2017, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση το εισόδημα του 2015. Αυτός ο υπολογισμός θα ισχύει για τους πρώτους μήνες του 2017. Όταν μέσα στο 2017 γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2016, και υπάρξει διαφορά στο ύψος των εισφορών, θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και των εισφορών που αντιστοιχούν στο εισόδημα του 2016. Η διαφορά, εάν υπάρχει, θα συμψηφίζεται ισομερώς σε μηνιαία βάση μέχρι το τέλος του έτους.

Αναλυτικά η εγκύκλιος εδώ