Skip to main content

Η εγκατάλειψη της Αμφίπολης και οι νέες δηλώσεις Μπουτάρη

Η διάσωση του κτηρίου του Προξενείου μας στην Σμύρνη, η εγκατάλειψη του μνημείου της Αμφίπολης και οι νέες δηλώσεις Μπουτάρη.

Να αρχίσω με καλή είδηση. Καιρό την ψάχνω. Για το ερειπωμένο ιστορικό κτίριο του Προξενείου μας στην Σμύρνη, λέω. Όπου, το 2012 είχε δημοσιευτεί πως η Ελλάδα για να διασωθεί από την οικονομική κρίση θα πουλούσε τα 30 ακίνητα που διαθέτει στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και αυτό. Αλλά το κτίριο εκείνο -όπως και άλλα ιστορικά κτίρια- δεν έχει κτισθεί με πέτρες και τούβλα. Αλλά με τη ψυχή της Ελλάδας. Αυτήν κρύβει μέσα του.

Και η σημερινή κυβέρνηση -επί τέλους- το έσωσε. Διασφάλισε πιστώσεις και άρχισε η επισκευή του κτιρίου. Ο εργολάβος που το ανέλαβε, είπε ότι θα είναι έτοιμο σε 13-14 μήνες. Με ελληνικά χρήματα θα γίνει η επισκευή του. Αλλά, και με ελληνικά χρήματα, θα γίνει η αναστύλωση και ανάδειξη όλων των οθωμανικών μνημείων της Θεσσαλονίκης, όπως γράφει η εφημερίδα Hürriyet ότι υποσχέθηκε ο Μπουτάρης.

Γι’ αυτό και του αφιερώνει εκτενές αφιέρωμα στο φύλλο της Κυριακής, εξυμνώντας τον επειδή, όπως γράφει, ξεκίνησε μια καινούργια εκστρατεία για την ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων της συμπρωτεύουσας.

Ο τίτλος στο άρθρο της Hürriyet δικαιώνει τον Μπουτάρη, που διόρθωσε την φράση η οποία δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα -και αναδημοσιεύθηκε σε πολλά Μέσα- «είμαι αδελφός με τους Τούρκους και συνεταίρος με τους Εβραίους». Είπε, όπως βλέπετε στην εικόνα, «Είμαι συνεταίρος με τον Ευρωπαίο». Όπως διέψευσε ότι δεν είπε πως στον ΣΥΡΙΖΑ «είναι εντελώς ηλίθιοι», αλλά τρελοί. Για να δείτε ότι είμαι δίκαιος.



Ο χειμώνας με τις πολλές βροχές είχε διπλή επίδραση στον αρχαίο περίβολο στον Λόφο Καστά. Έπεσαν χώματα και λίμνασαν νερά στα αυλάκια των παλαιότερων ανασκαφών. Το είπε και ο αναπληρωτής υπουργός στη Βουλή: «Δείτε τον περίβολο με τα θαυμάσια θασίτικα μάρμαρα. Θέλει επειγόντως έργα αποστράγγισης».

Να περιμένω δηλαδή ότι θα γίνουν έργα; Έλα μωρέ… το καλοκαίρι ήρθε, τέλος οι βροχές. Μέχρι τον χειμώνα βλέπουμε. Εδώ -το ξέρετε άραγε;- δεν λήφθηκαν μέτρα για αντιπυρική προστασία. Ακούσατε να γίνεται λόγος στην κεντρική διοίκηση ή στους δήμους; Μόλις αρχίσουν οι πρώτες πυρκαγιές, θα… δούμε!

Νέο μακελειό, στο Τέξας αυτή την φορά, σε έκθεση με σκίτσα του Μωάμεθ, με νεκρούς  δυο άνδρες έξω από την έκθεση. Είχαν ανοίξει πυρ και πυροβόλησαν στο πόδι έναν φρουρό ασφαλείας. Οι διοργανωτές είπαν δεν θα υποκύψουν, επειδή το πρώτιστο είναι η ελευθερία του λόγου.

Επειδή αυτό το παραμυθάκι, όπου εν ονόματι της ελευθερίας του λόγου ή της έκφρασης, οι ενσωματωμένοι στο σύστημα μπορούν να προσβάλουν ατιμωρητί όποιον θέλουν,  θα υποβάλω πάλι μια ερώτηση -για πολλοστή φορά- χωρίς να περιμένω απάντηση.

Γράφονται σκωπτικά σχόλια εναντίον του χριστιανισμού και του μουσουλμανισμού. Ελευθερία έκφρασης; Εντάξει. Πώς και μέχρι τώρα δεν είδα να σατιρίζεται ο Αβραάμ, η Σάρα, ο Λωτ…; Τυχαίο;

Είπε μουφτής του ισλάμ: «Στον γάμο δεν υπάρχει βιασμός. Αυτό είναι ένα ψέμα που εφευρέθηκε από τους Ευρωπαίους. Για ποιο λόγο να ακολουθούμε κι εμείς αυτό το ψέμα; Όταν είναι ανάγκη για σεξ να γίνεται ακόμη και πάνω στην πλάτη της καμήλας». Κοίτα ρε ατυχία, να μη έχουμε καμήλες στην Θεσσαλονίκη.

Καλλισθένης