Skip to main content

Η «έγχρωμη» αναταραχή στα Σκόπια και οι σχέσεις με την Ελλάδα

Οι πολίτες των Σκοπίων πρωτοτυπούν με την καινοφανή «έγχρωμη επανάσταση», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τον σλαβικό και αλβανικό Τύπο.

Παρ’ όλο που οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας φαίνεται ότι έπιασαν τόπο και ο πρόεδρος των Σκοπίων κ. Ιβάνοφ δέχθηκε να αποσύρει την απόφασή του περί απαλλαγής του κ. Γκρούεφσκι και δεκάδων συνεργατών του από κατηγορίες τέλεσης εγκληματικών πράξεων, εν τούτοις υπάρχουν νομικά κωλύματα, τα οποία στέκονται εμπόδιο στην άρση της απόφασής του.

Ιδιαιτέρως, επειδή ήδη έχει ενεργοποιηθεί το προεδρικό διάταγμα και ευνοήθηκαν από την απονομή χάριτος δέκα περίπου πολιτικοί. Τι θα συμβεί με αυτούς; Θα αρθεί και η χάρη την οποία ήδη απολαμβάνουν; Και που θα στηριχθεί νομικώς το γεγονός ότι όσοι δεν πρόφτασαν για κάποιες ώρες, δεν θα τύχουν του ευεργετήματος;

Όπως και να έχει, αναζητείται «φόρμουλα» που να ξεδιαλύνει την κατάσταση. Έως τότε όμως, η αντίδραση των πολιτών -Σλάβων, τώρα και Αλβανών- συνεχίζεται αμείωτη. Συμφώνως προς πληροφορίες που μεταφέρει από τον σλαβικό και αλβανικό Τύπο ο Εχέδωρος, οι πολίτες των Σκοπίων πρωτοτυπούν με την καινοφανή «έγχρωμη επανάσταση».

Δεν πρόκειται για πολίτες διαφορετικών φυλών και χρωμάτων, αλλά για διαδηλωτές που βάφουν όλα τα μνημεία που ανέγειρε το κόμμα VMRO-DPMNE, του κ. Γκρούεφσκι, στο κέντρο της πρωτεύουσας, με διάφορα χρώματα. Μένει αδιευκρίνιστο, αν το κίνητρό τους είναι ο «αντιμακεδονισμός» ως απάντηση στον «μακεδονισμό» του κυβερνώντος κόμματος, ή αντιδρούν στην κακογουστιά των γλυπτών.

Αλλά, και οι Αλβανοί βρήκαν αφορμή να διεκδικήσουν τα όσα συμφωνήθηκαν το 2001 στην Αχρίδα, και τα οποία ο κ. Γκρούεφσκι λησμόνησε να εφαρμόσει. Οι διαθέσεις τους για τα όσα πρόκειται να συμβούν, φαίνονται από το γεγονός ότι πρωτοστάτησαν στις αλβανικές διαμαρτυρίες στελέχη του… UCK. Οι ίδιοι, ή και απόγονοί τους, που ήσαν πρωτεργάτες στην αιματηρή εξέγερση του 2001. Έστειλαν, επομένως, το μήνυμα, κραυγάζοντας μάλιστα και υπέρ της «Ιλλυρίδας».

Βασικό τους αίτημα ήταν η ισότητα έναντι των Σλάβων, βάσει του Συντάγματος και των νόμων της χώρας. Η αστυνομία είχε κλείσει σχεδόν κάθε πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης και τα κεντρικά της σημεία, καθώς το συλλαλητήριο έγινε μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Προβληματίστηκα προ ημερών, εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έκρυθμες καταστάσεις στα Σκόπια, την στιγμή μάλιστα που από πλευράς Σερβίας εκφράστηκαν φόβοι για «ουκρανοποίηση» των Σκοπίων. Ήδη, όμως, υπήρξαν αρκετές διαφωνίες στις ρηματικές διακοινώσεις μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων και το αντίστροφο, όχι μόνον, ως προς την χρησιμοποίηση πλαστικών σφαιρών, πράξη που αρνούνται οι Σκοπιανοί, αλλά υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις, ιδίως των 30 τραυματιών που περιέθαλψαν τα ελληνικά νοσοκομεία.

Βεβαίως, τα Σκόπια πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους η όξυνση των σχέσεων με την Ελλάδα. Ούτε θα θέλουν να διακινδυνεύσει η διεξαγωγή της προσεχούς τετραμερούς υπουργικής συνάντησης που θα γίνει στα Σκόπια σήμερα, όχι ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι στις σχέσεις των χωρών (αρκεί να διασκεδάζει ο κ. Κοτζιάς με τα τουριστικά ταξίδια του), αλλά παρουσιάζονται στη διεθνή κοινότητα ως χώρα που την υπολογίζουν και γι’ αυτό της αναθέτουν την διοργάνωση διεθνών διασκέψεων. Βεβαίως, είναι κάτι που θα το εκμεταλλευθεί ο κ. Γκρούεφσκι.

Προς απόδειξη τούτου και η πρόταση για τη σύσταση κοινού γραφείου διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδος, την οποία προώθησε προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δια του Γραφείου του στα Σκόπια και που προβλημάτισε έντονα το ΥΠΕΞ, αφού η μεν αποδοχή της συντελεί στην αναβάθμιση των Σκοπίων, αλλά και η μη αποδοχή της θα επιτρέψει να θεωρηθεί η χώρα μας ως μη συνεργάσιμη.