Skip to main content

Η ΕΕ θα προσφέρει πολιτική στήριξη, λέει ο Πεταλωτής

«Προσδοκία και πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι θα έχουμε την πολιτική στήριξη της Ευρώπης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η λύση του προβλήματος μέσα
«Προσδοκία και πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι θα έχουμε την πολιτική στήριξη της Ευρώπης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η μάχη δίνεται για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική κατάστασή της και πως θα ζητηθεί μόνο πολιτική στήριξη.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θεωρεί «αδιανόητο να μην δώσει τη στήριξή της η ΕΕ».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δυνατότητες υπάρχουν πολλές και σε πολλά επίπεδα, τις έχουμε εξετάσει, τις εξετάζουμε, θα ήμασταν ανεύθυνοι ως κυβέρνηση εάν δεν ήμασταν έτοιμοι για όλες τις δυνατότητες».

«Εμείς, όμως, θέλουμε το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα να λυθεί μέσα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν κατά τις επαφές κυβερνητικών παραγόντων με το ΔΝΤ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι σε περίπτωση που αξιοποιηθεί η δυνατότητα αυτή, δε θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «αυτό θα συζητηθεί εάν υπάρξει, σε πολύ υποθετικό χρόνο και τρόπο, προσφυγή στο ΔΝΤ».

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «δεν έχει γίνει συζήτηση για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σε υποτιθέμενη προσφυγή στο ΔΝΤ».

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πορεία, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σκληρά αλλά αναγκαία και επαρκή μέτρα και προχωράει σε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και τη λειτουργία τους».

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση καταδεικνύει την ανάγκη θέσπισης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο την αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και την προστασία των κρατών - μελών και του κοινού νομίσματος απέναντι στις κερδοσκοπικές κινήσεις.

Ερωτηθείς, εάν θα υπάρξει εσπευσμένη έκδοση ομολόγου πριν το Πάσχα από την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν απλήρωτες συντάξεις και δώρα του Πάσχα.