Skip to main content

Η ΕΕ θα απορρίψει το αίτημα του ΔΝΤ, γράφουν οι Γερμανοί

Στο αίτημα του ΔΝΤ να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους υπό την απειλή ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας, στέκεται ο γερμανικός Τύπος.

Στο αίτημα του ΔΝΤ να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους υπό την απειλή ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας, στέκεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

Η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι επειδή η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις: αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μειώσουν το χρέος της χώρας, τότε αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσει να τη βοηθά.

Το ΔΝΤ ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα κινείται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, ενώ με βάση τους υφιστάμενους στόχους θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Και καθότι η χώρα βρίσκεται τόσο μακριά από τους αρχικούς της στόχους, είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους της.

Πάντως, η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι οι χώρες της ΕΕ θα απορρίψουν την πρόταση αυτή. Δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη χρονική στιγμή, και το δικαιολογούν επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν έχει να αποπληρώσει τα επόμενα χρόνια υψηλά επιτόκια για τα δάνειά της.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine, η υποστήριξη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι της έχει χορηγήσει μεγάλα δάνεια, αλλά έχει να κάνει και με την εξειδίκευσή του σε αυτά τα ζητήματα. Παράλληλα, η Γερμανία ζητούσε πάντα να υπάρχει το ΔΝΤ, διότι το εμπιστευόταν περισσότερο για να ασκεί πίεση στην Αθήνα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ είχε διαφωνήσει με τις χώρες της Ε.Ε. και πριν από τρία χρόνια για ανάλογο θέμα και τελικά οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται επίσης η Die Zeit και το περιοδικό Der Spiegel, με τίτλους όπως «Το ΔΝΤ απειλεί ανοικτά με διακοπή της βοήθειας» και «Το ΔΝΤ απαιτεί μείωση του χρέους της Ελλάδας». Και τα δύο έντυπα υπογραμμίζουν πάντως ότι οι χώρες της Ε.Ε. αντιτίθενται σθεναρά σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ επισημαίνεται ότι σχεδόν το μισό της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ θα προέλθει από το ΔΝΤ.