Skip to main content

Η ΕΕ προετοιμάζει οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Αϊτής

Οι χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να ανακοινώσουν τη Δευτέρα τις πρώτες οικονομικές τους δεσμεύσεις για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Αϊτής.
Οι χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να ανακοινώσουν τη Δευτέρα τις πρώτες οικονομικές τους δεσμεύσεις, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Αϊτής, μετά το σεισμό, και απηύθυναν έκκληση για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το θέμα αυτό, δήλωσαν σήμερα πολλές διπλωματικές πηγές.

«Θα δείξουμε τόσο την προθυμία μας να εργαστούμε για τις άμεσες ανάγκες της χώρας, αλλά επίσης και για το μέλλον και την ανοικοδόμηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Κριστίνα Γκάλατς.

Μια σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών αναπτυξιακής βοήθειας για την Αϊτή έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, μετά το σεισμό που προκάλεσε περίπου 50.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και 1,5 εκατομμύριο άστεγους, σύμφωνα με απολογισμό των αρχών της Αϊτής.

Θα προεδρεύεται από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, κα.
Κάθριν Αστον. Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Miguel Angel Moratinos, θα εκπροσωπεί την Προεδρία της ΕΕ. Οι υπουργοί θα πρέπει να προβούν σε απολογισμό των προσπαθειών τους για την επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι προσπάθειες αυτές «τοποθετούνται σήμερα μεταξύ 20 και 30 εκατ.
ευρώ» συνολικά, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε., «αλλά είναι δύσκολο να συγκριθούν, διότι ορισμένες χώρες έχουν αποδεσμεύσει οικονομική βοήθεια, ενώ άλλες έχουν στείλει υλικά αγαθά».

Η σύνοδος θα πρέπει επίσης να καταλήξει στις πρώτες δεσμεύσεις για την ανασυγκρότηση σε πιο μακροπρόθεσμη βάση της χώρας που εν μέρει έχει καταστραφεί, με χρηματοδότηση τόσο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και από της εθνικές κυβερνήσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τον επαναπροσανατολισμό ορισμένων πόρων για την ανάπτυξη προς την Αϊτή», για να μπορέσει να ανακοινώσει μια πρώτη δέσμη (βοήθειας), δήλωσε η ίδια πηγή.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα δώσουν έτσι τις πρώτες ενδείξεις για το τι είναι πρόθυμα να προσφέρουν στον τομέα αυτό», δήλωσε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να απευθύνει έκκληση τη Δευτέρα για τη διεξαγωγή «διεθνούς διάσκεψης» για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε η πηγή.
θα ευθυγραμμιστεί έτσι με την με την πρόταση που έγινε την περασμένη Πέμπτη από τη Γαλλία.