Skip to main content

Η διπροσωπία που δείχνουν οι Αλβανοί έναντι της Ελλάδας

Συνεχής επανάληψη των ίδιων απαιτήσεων από την αλβανική πολιτεία, απευθυνόμενη τόσο προς εμάς όσο και προς τα διεθνή φόρα.

Δύο γεγονότα κατά την προηγούμενη εβδομάδα καταδεικνύουν την αδυναμία ειλικρινούς συνεννόησης με την αλβανική πολιτεία. Είναι προφανές πως παραδειγματίστηκαν από την τουρκική πολιτική (ή μήπως κατευθύνονται από αυτήν;) και μεταχειρίζονται παρόμοιες μεθόδους.

Συνεχής επανάληψη των ίδιων απαιτήσεων, απευθυνόμενοι τόσο προς εμάς (και πολλές φορές «κατάμουτρα» όπως έπραξε και ο κ. Νταβούτογλου) όσο και προς τα διεθνή φόρα. Βεβαίως, εμείς ποτέ δεν διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε από τις Διεθνείς Συμφωνίες.

Κατ’ αρχάς, είχαμε την διαμαρτυρία της αλβανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, επειδή κατά τον πρόσφατο φιλικό αγώνα της Εθνικής μας με το Μαυροβούνιο, υψώθηκε από μερίδα φιλάθλων η σημαία της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου, αυτονομία η οποία είναι κατοχυρωμένη από το 1914 με το Σύμφωνο της Κέρκυρας - Φλωρεντίας, και την οποία αυτονομία η Ελλάδα λησμόνησε.

Οι Αλβανοί προχώρησαν περισσότερο και προέβησαν και σε διαμαρτυρία προς την FIFA, λησμονούντες προφανώς ότι σε κάθε σχεδόν αγώνα της ομάδας τους με την δική μας υπάρχουν άκρως υβριστικά συνθήματα εναντίον μας, αλλά και προκλητικά της μορφής «η Κύπρος είναι τουρκική». Η Ελλάδα περιέργως δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για την συμπεριφορά αυτή των Αλβανών.

Παραλλήλως, για κάποιον άγνωστο λόγο, συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς να συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, χωρίς να έχει προκύψει κάτι καινούργιο από την προηγούμενη συνάντησή τους. Αυτή η «τουριστική διάθεση» του κ. Ν. Κοτζιά δεν πρέπει κάποτε να εκλείψει και να ασχοληθεί με σοβαρότητα στα ζητήματα αρμοδιότητάς του, όπως φερ’ ειπείν στο μεταναστευτικό, όπου όλοι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του δραστηριοποιούνται, πλην του κ. Ν. Κοτζιά που απουσιάζει;

Κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογο στην Αθήνα, καταδείχθηκε ακόμη μία φορά η επιμονή της Αλβανίας στην σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας. Όπου ναι μεν στην Αθήνα ήταν «σεμνός»  ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι -σεβάσθηκε όπως είπε, τον οικοδεσπότη Νίκο Κοτζιά και απέφυγε τις ακρότητες στις δημόσιες δηλώσεις-, όμως λίγες ώρες αργότερα και πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του φρόντισε να επαναφέρει όλο το πακέτο των αξιώσεων εις βάρος της χώρας μας.

Ο κ. Μπουσάτι, ζήτησε να υπάρξει αντιμετώπιση των «προβλημάτων» υπό μορφή πακέτου, δήλωσε ότι όλα τα θέματα πρέπει να παραπεμφθούν σε έναν μηχανισμό που θα συγκροτήσουν οι δυο πλευρές, ακριβώς όπως ζητά η Τουρκία κι εμείς ουσιαστικώς αποδεχόμαστε, παρά τις λεκτικές παραπλανητικές διαφοροποιήσεις.

Όπως μετέδωσε ο κ. Μιχ. Ιγνατίου, μιλώντας ο Αλβανός υπουργός στο ΕΛΙΑΜΕΠ έθεσε θέμα «αλβανικών περιουσιών» στην Ελλάδα όχι μόνο των Τσάμηδων, ενώ απέρριψε τις δηλώσεις της Αθήνας ότι το Εμπόλεμο έχει καταργηθεί, απαιτώντας συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής. Πράγματι, η απόφαση του κ. Παπούλια ότι ήρθη το εμπόλεμο, δεν νομιμοποιήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, με τους Έλληνες να δηλώνουν πως η ίδια η πράξη το κατάργησε.

Έθεσε και θέμα των θαλασσίων συνόρων, μη αναγνωρίζοντας την Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της χώρας του. Απέδωσε μάλιστα την απουσία «καλής πίστης» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις στην… παράδοση του 20ου αιώνα κάνοντας ειδική αναφορά στην «βίαιη και τραγική εκδίωξη των Τσάμηδων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον παράλογο νόμο του εμπολέμου που είναι σε ισχύ ακόμα και σήμερα μαζί με τις συνέπειές του, τη θερμή ρητορική της εποχής του κομμουνιστικού συστήματος και τέλος τις μεταναστευτικές ροές που προσδιόρισαν την κοινωνική και οικονομική μας συνεργασία τα 25 τελευταία χρόνια».

Ο κ. Μπουσάτι βρέθηκε παρ’ όλα αυτά στο επίκεντρο της κριτικής των Τσάμηδων επειδή δεν έθεσε και δημοσίως στις δηλώσεις με τον Νίκο Κοτζιά το ζήτημα. Ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων Σπετιμ Ιντρίζι απείλησε ότι δεν θα επιτρέψει να ανεγερθούν τα δυο νεκροταφεία για τα οποία έχει δεσμευτεί η Αλβανία, για τους Έλληνες νεκρούς στρατιώτες του Αλβανικού Μετώπου, εάν δεν επιβληθεί στην Ελλάδα η υποχρέωση ανέγερσης μνημείων για τους Τσάμηδες που… «δολοφονήθηκαν από τις συμμορίες του Ζέρβα».

Πολύ θα ήθελα να ξέρω τι λένε επ’ αυτού οι θιασώτες της «ελληνοαλβανικής φιλίας».

Υ.Γ. Τουρκικό «φέσι» στην Εθνική Τράπεζα στα Τίρανα. Ενώ η τουρκική εταιρία Kurum, που δραστηριοποιείται στην Αλβανία, ήταν γνωστό από καιρό πως κατέστη προβληματική και πως είχε πρόβλημα ρευστότητας, η τράπεζα NBG (Εθνική Τράπεζα Ελλάδος) στην Αλβανία, είχε άγρια μεσάνυχτα και αποφάσισε, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, να της δανείσει 5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα η τράπεζα δέσμευσε τις μετοχές της Kurum, αλλά από ό,τι φαίνεται η ουρά τον δανειστών που εξαπατήθηκαν είναι μεγάλη, και το «φέσι» τον 5 εκατομμύριων ευρώ θα μείνει για πάντα στο παθητικό της τράπεζας (των μετόχων της δηλαδή).