Skip to main content

Η Διπλωματία των Πόλεων θέλει να πάει τη Θεσσαλονίκη σε αραβικές χώρες

Σκέψη για αξιοποίηση της αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Ντόχα του Κατάρ. Περί τις 500 επιχειρήσεις συμμετείχαν συνολικά στις αποστολές.

Για τη Διπλωματία των Πόλεων, την στρατηγική τουριστική δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 2018 θα είναι η χρονιά που θα επιχειρήσει την πρώτη της προσέγγιση στις αγορές της Αραβικής Χερσονήσου, αλλά και μία πρώτη κρούση στη μητρόπολη της αμερικανικής κουλτούρας, τη Νέα Υόρκη.

Η Διπλωματία των Πόλεων, τέλος του 2017 κλείνει τέσσερα χρόνια δράσεων, έχοντας διοργανώσει 16 αποστολές στο εξωτερικό με κεντρικό σκοπό να προβάλλει τη Θεσσαλονίκη σαν τουριστικό προορισμό, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για business, στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου αλλά και εταιρείες συγγενικών κλάδων. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια στις αποστολές των «Διπλωματών της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν συνολικά περίπου 500 επιχειρήσεις ενώ κάθε φορά η ομάδα συμπληρωνόταν από εκπροσώπους κλαδικών φορέων και οργανισμών. Πολλές από τις 500 συμμετοχές ήταν από παλιούς διπλωμάτες, αλλά αυξάνονται οι συμμετοχές και νέων, καθώς στη πιο πρόσφατη αποστολή, που έγινε στη Βιέννη, από τις 37 επιχειρήσεις που μετείχαν, οι 11 πήραν μέρος για πρώτη φορά. 

Ο Δήμος και η Διπλωματία των Πόλεων, αφού πλέον έχει κάνει ανοίγματα, σε Ισραήλ, Τουρκία, Ρωσία, Βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένες δυτικές αγορές, «σε κάποιες από τις οποίες δυτικές η Θεσσαλονίκη δεν είναι ακόμη ελκυστική», αποφασίζει, αξιοποιώντας την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Nτόχα του Κατάρ(από τέλη Μαρτίου), να προσεγγίσει αγορές της Αραβικής Χερσονήσου.

Τις παραπάνω σκέψεις παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης & Διεθνών Σχέσεων κ. Σπύρος Πέγκας, σε μία συνάντηση της Αντιδημαρχίας με εκπροσώπους φορέων του τουρισμού (ΕΞΘ, ΟΤΘ, TCB, ΕΤΓ Μ-Θ) και πολλών επιχειρήσεων που μετείχαν σε αποστολές της Διπλωματίας.

Σύντομη παρέμβαση στην συνάντηση έκανε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, που δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες χρειάζονται χρήματα, «προτείναμε ένα μικρό τέλος διανυκτέρευσης στην υπουργό και αυτή έβαλε φόρο», ενώ επανέλαβε την θέση του ότι ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης πρέπει να περάσει σε χέρια επαγγελματιών και να λειτουργεί στη βάση 5ετούς business plan.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Διπλωματίας το 2018, ο κ. Πέγκας είπε ότι πιθανώς και σε συνεργασία με την Qatar Airways, στο μέρος που αφορά τις Β2Β συναντήσεις, η σκέψη είναι να γίνουν αποστολές σε Ντόχα, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας αλλά και στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Επίσης, μετά από προτάσεις και επιχειρηματιών, θα γίνουν νέες αποστολές σε Γερμανία, σε Κολωνία και Ντίσελντορφ, στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ προς το τέλος της χρονιάς, ίσως γίνει και το «τολμηρό βήμα» και οργανωθεί αποστολή στη Νέα Υόρκη. Ενδέχεται επίσης, στο πλαίσιο προβολής της Θεσσαλονίκης ως πόλης – εκπαιδευτικού κέντρου, να οργανωθούν και αυτόνομες εξορμήσεις του Study in Thessaloniki.

Στη συνάντηση της Διπλωματίας, τονίσθηκε από πλευράς παρισταμένων η σημασία της προετοιμασίας του πακέτου «Θεσσαλονίκη» για τις αραβικές χώρες, οι οποίες είναι εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων που προς το παρόν μπορούν να ικανοποιηθούν ίσως μόνο σε Αθήνα , Μύκονο και Σαντορίνη. Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί προορισμοί στην Ευρώπη, που πρέπει να προσεγγισθούν, πόλεις που έχουν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με τη Θεσσαλονίκη, ενώ τέλος, εκφράστηκε η άποψη της δημιουργίας μίας εθελοντικής επιτροπής που θα υποστηρίζει την Αντιδημαρχία Τουρισμού στο απολογιστικό μέρος των διοργανώσεων και στη διατήρηση των επαφών.