Skip to main content

Η διπλή ήττα της Ισπανίας

Μπορεί η Ισπανία να ανακοίνωσε χθες ότι η 5ετής ομολογιακή έκδοση στην οποία προχώρησε στέφθηκε από επιτυχία, όμως δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί σε καμία περίπτωση ότι ήταν «απόλυτα επιτυχής».
Μπορεί η Ισπανία να ανακοίνωσε χθες ότι η 5ετής ομολογιακή έκδοση στην οποία προχώρησε στέφθηκε από επιτυχία, όμως δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί σε καμία περίπτωση ότι ήταν «απόλυτα επιτυχής». Κι αυτό γιατί, όπως διευκρινίζεται από τα διεθνή πρακτορεία, η κυβέρνηση της Μαδρίτης, αρχικώς, «πήγαινε» για τη συγκέντρωση του ποσού των 3 δισ. ευρώ, αλλά τελικώς συμβιβάστηκε με αυτό των 2,2 δισ.

Βεβαίως, οι ανάγκες της και με αυτά τα κεφάλαια θεωρούνται καλυμμένες, όμως η επίδειξη δύναμης που ήθελε να κάνει η Μαδρίτη μέσω της συγκεκριμένης έκδοσης, μάλλον δεν ...έγινε. Συν τοις άλλοις, βεβαίως, όπως έγραψε και χθες η Voria.gr, το επιτόκιο με το οποίο συνάφθηκε το συγκεκριμένο δάνειο είχε ένα «καπέλο» της τάξης του 1,2%, το οποίο μπήκε μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός.

Τα δεδομένα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα, αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι η Πορτογαλία αργά ή γρήγορα θα πρέπει επίσης να βγει στις αγορές για να δανεισθεί και θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί πού θα φτάσει το κόστος αυτής της κίνησης. Ιδιαίτερα μετά την κοινή παραδοχή ότι το spread των 10ετών ομολόγων της τελευταίας παγιώθηκε πάνω από τα επίπεδα των 300 μονάδων βάσης, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για το κόστος του δανεισμού της.