Skip to main content

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της ελληνικής αξιολόγησης

Το βασικό ερώτημα εντός και εκτός συνόρων είναι πού και πώς θα καταλήξει αυτή η κρίσιμη φάση του τρίτου προγράμματος στήριξης.

Με την διαπραγμάτευση για το κλείσιμο του ασφαλιστικού και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να μπαίνει - κάποια στιγμή - στην τελική ευθεία, το βασικό ερώτημα εντός και εκτός συνόρων είναι πού και πώς θα καταλήξει αυτή η κρίσιμη φάση του τρίτου μνημονίου.

Ξένοι παρατηρητές που παρακολουθούν στενά την ελληνική υπόθεση, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, δυσκολεύονται να δουν πώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα λύσουν το Γόρδιο Δεσμό του Ασφαλιστικού και θα ιδρύσουν το νέο Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις με τρόπο που να ικανοποιεί τους πιστωτές και παράλληλα να περνάει από τη Βουλή και την κοινωνία.

Οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις θα φέρει ξανά στο προσκήνιο το σχέδιο Σόιμπλε για «προσωρινή» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Είναι σαφές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει εγκαταλείψει την επιδίωξη αυτή. Όσο πιο αποδυναμωμένη είναι η καγκελάριος Μέρκελ στους ερχόμενους μήνες, ελέω της προσφυγικής κρίσης και όχι μόνο, όπως αναφέρουν τα μηνύματα από το Βερολίνο, τόσο πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει εκ νέου να απαλλάξει την Ευρωζώνη από το μεγαλύτερο – κατά τον ίδιο – βαρίδι της.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες, ξένες πάντα, πηγές, και αυτή τη φορά το πιθανότερο είναι πως ο κ. Σόιμπλε θα απογοητευθεί. Κι αυτό γιατί εκτιμούν ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση, τελικώς, θα καταφέρει να “περάσει” τα κρίσιμα νομοσχέδια και μάλιστα έως τα μέσα Μαρτίου! Μετά, ο δρόμος θα ανοίξει διάπλατα...