Skip to main content

Η «διαρροή» στελεχών μεγάλη πληγή για τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος

Πρόκειται για εξειδικευμένους και επιτυχημένους μάνατζερς, οι οποίοι αναζητούν για τη συνέχιση της σταδιοδρομίας τους νέους γεωγραφικούς προορισμούς.

Η χθεσινή παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται χρήσιμη. Ανεξάρτητα από το ατυχές αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ με τη Σάλκε ή τα ερωτηματικά που προκαλούνται από την παρουσία δύο υπουργών –και της κ. Έφης Αχτσιόγλου- στο πλευρό του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εκτός από πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κάνει πολλές δουλειές στην Ελλάδα και συμμετέχει επί χρόνια στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, από την έλευση του υπουργού Οικονομικών όλοι όσοι τον συνάντησαν στο κτίριο του ΥΜΑΘ κάτι κέρδισαν.

Κυρίως οι φορείς του δημοσίου.Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατοχύρωσε μια έξτρα επιχορήγηση. Η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης άκουσε θετικά σχόλια για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πήρε υπόσχεση για στήριξη. Οι προ του 2015 θιασώτες του «δεν πληρώνω», που σήμερα χρεώνονται τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, απέσπασαν μέσω της ηγεσίας της Εγνατίας Οδού ΑΕ τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού για «ψαλίδι» σε αυτά που χρωστούν. Από τις χθεσινές συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου στη Θεσσαλονίκη, ίσως μόνο οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου δεν εισέπραξαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Τα δικά τους αιτήματα αφενός θεωρούνται «βαριά» και αφετέρου αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, αυτό που χαρακτηρίζουμε ως πραγματική οικονομία, κάτι που δεν είναι στο φόρτε του σημερινού υπουργού Οικονομικών.

Το πιο σημαντικό που μάθαμε από τη συνάντηση Τσακαλώτου – Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος είναι η διαρροή υψηλόβαθμων στελεχών του ελληνικών επιχειρήσεων προς το εξωτερικό τους τελευταίους μήνες. Λόγω της υψηλής φορολογίας που έχει επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 μεγάλες επιχειρήσεις βιώνουν την αποχώρηση ανθρώπων – κλειδιά για την πορεία τους. Πρόκειται για εξειδικευμένους και επιτυχημένους μάνατζερς, οι οποίοι αναζητούν για τη συνέχιση της σταδιοδρομίας τους νέους γεωγραφικούς προορισμούς, δηλαδή ψάχνουν δουλειά σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και άλλες ηπείρους. Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Τουλάχιστον από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 Έλληνες εξειδικευμένοι μάνατζερς και επιστήμονες δουλεύουν στα πέντε σημεία του ορίζοντα, στηρίζοντας επιχειρήσεις και οικονομίες άλλων χωρών.

Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχουν αρκετοί που επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη δημιούργησε νέα δεδομένα για την επιχειρηματικότητα και πολλοί μάνατζερς με επιτυχημένη πορεία στη διεθνή αγορά αποδέχθηκαν δελεαστικές προτάσεις και επαναπατρίστηκαν. Μετέφεραν την εμπειρία τους στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων, τις βοήθησαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια τους, ενώ δίπλα τους νεότερα στελέχη έμαθαν πολλά και απέκτησαν χρήσιμες παραστάσεις. Είναι αυτά τα νεότερα στελέχη που με τη ψυχοσύνθεση «πολίτη του κόσμου», αφού περνούν πολλές ημέρες του χρόνου σε αεροπλάνα και ξενοδοχεία, αναζητούν το επόμενο βήμα τους στο εξωτερικό.

Όπως τόνισαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι κύριοι Θανάσης Σαββάκης –πρόεδρος του ΣΒΒΕ-  Γιώργος Μυλωνάς και Νίκος Πέντζος –επίτιμοι πρόεδροι του Συνδέσμου- η ουσιαστική δήμευση των εισοδημάτων ανθρώπων με αποδεδειγμένη αξία και προσφορά στις επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Έτσι άνοιξε και πάλι ο δρόμος προς το εξωτερικό για στελέχη, στα οποία έχουν επενδύσει οι επιχειρήσεις και στις ικανότητες των οποίων βασίζουν την ανάπτυξη τους επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας. Άλλωστε, όπως οφείλουν να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά, στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα των αγορών το ανθρώπινο κεφάλαιο έχει πολύ μεγάλη αξία. Όλες οι επιτυχίες οφείλονται στο μυαλό και τα χέρια ανθρώπων με γνώσεις, δεξιότητες και ταλέντο. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως είναι η Β. Ελλάδα –και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη και η Κ. Μακεδονία-, όπου κυρίαρχη δύναμη δημιουργίας πλούτου είναι η παραγωγή και ως εκ τούτου η αναζήτηση της καινοτομικότητας αποτελεί μέγα ζητούμενο, το πλήγμα από τη «διαρροή στελεχών» είναι μεγάλο. Κάτι που αντιλαμβάνεται καλά η Πολιτεία, εάν πιστέψουμε κάποιους αξιωματούχους του Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο κρατικός φορέας που έχει συσταθεί για την οργάνωση και προαγωγή των καινοτομικών πρακτικών στη Θεσσαλονίκη, ώστε η περιοχή να αναδείξει την υψηλή τεχνολογία ως συγκριτικό της πλεονέκτημα στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αγωνίζεται χρόνια να επιτύχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν, αλλά κυρίως για τα εξειδικευμένα στελέχη που θα εγκατασταθούν για να μετουσιώσουν την καινοτομία σε πράξη.