Skip to main content

Το... πρώτο μπάσιμο της Ρωσίας στο θέμα των Σκοπίων

Η Ακαδημία των Σκοπίων επιμένει ότι… κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται το ζήτημα της ταυτότητας και της αλλαγής του Συντάγματος.

Τι σόι διαπραγματεύσεις διεξάγουμε με τους Σκοπιανούς, όταν δεν κάνουν καμιά υποχώρηση στον αλυτρωτισμό; Η Ακαδημία των Σκοπίων πιστεύει ότι το κράτος τους πρέπει να οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα.

Αλλά επιμένει ότι… κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται το ζήτημα της ταυτότητας και της αλλαγής του Συντάγματος και δεν συναινεί σε ονομασία αμετάφραστη με γεωγραφικό προσδιορισμό και δεν αποδέχεται όνομα για όλες τις χρήσεις. Από την στιγμή που δεν τους αντιμετωπίσαμε εξ αρχής όπως έπρεπε, τώρα το πληρώνουμε. Και συνεχίζουμε με τα ίδια λάθη, για να μη δυσαρεστήσουμε τους "συμμάχους" μας.

Και κοντά στ’ άλλα, μπαίνει στο παιχνίδι και η Ρωσία. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, υπογράμμισε πως «τα σχέδια εισόδου της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ, ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».

Από το βράδυ της Παρασκευής, οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν προβολείς, με τους οποίους φωτίζουν τα ελληνικά φυλάκια. Είναι προφανές ότι η νέα τακτική των Τούρκων αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας δημιουργίας πολεμικού κλίματος στον Έβρο και ειδικά στις Καστανιές. Στον ψυχολογικό πόλεμο οι Τούρκοι διακρίνονται. [Εμείς διακρινόμαστε στις δηλώσεις].

Αν έχεις στο αίμα σου τις δημοκρατικές διαδικασίες, πάντα βρίσκεις τρόπους να τις υπηρετήσεις. Χάος επικράτησε στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, όταν μέλη της αντιπολίτευσης έριξαν καπνογόνα μέσα στην αίθουσα προκειμένου να σταματήσουν την ψηφοφορία που αφορά τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, αναγκάζοντας όλους τους βουλευτές να εγκαταλείψουν τον χώρο.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα τάσσεται κατά της συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2015, με το Μαυροβούνιο, καθώς υποστηρίζει ότι εκχωρούνται λανθασμένα περίπου 80.000 στρέμματα γης στη γειτονική χώρα.

Σε ποιες τσέπες πήγε το επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για τρεις αυτοκινητόδρομους; Απίστευτη κακοδιαχείριση διαπίστωσε η Ευρώπη, στους τρεις τελευταίους δρόμους που κατασκευάστηκαν. Εκείνο που βλέπω είναι ότι μιλάμε για σκάνδαλα στους εξοπλισμούς, στα φάρμακα και όπου αλλού, αλλά στις κατασκευές… σιωπή. Έχουν ασυλία οι εθνικοί κατασκευαστές; Ή εξακολουθούν ακόμη να ταΐζουν τους κατάλληλους;

Τα όσα συμβαίνουν με την Προανακριτική, δείχνουν ότι οι κυβερνητικοί πεντάρα δεν δίνουν για δημοκρατικές διαδικασίες. Τα ίδια φυσικά και με την πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον δημοκράτη Γαβρόγλου. Έγινε κανόνας, ο εκφοβισμός των δικαστών από τους κυβερνητικούς. Αν δεν βγει απόφαση που να νομιμοποιεί παράτυπες κυβερνητικές δράσεις, οι δικαστές θα πρέπει να αναμένουν επίθεση. Ό,τι και επί Στάλιν και Ερντογάν, δηλαδή. Φαίνεται όμως ότι Έλληνες δικαστές έχουν αξιοπρέπεια.

Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, λόγω των διωγμών του 20ου αιώνα του Θρακικού Ελληνισμού από Βούλγαρους και Νεότουρκους και προς ανάμνηση των θυμάτων, ανήγειρε μνημείο στην αυλή του ναού Αγίας Βαρβάρας-Κομοτηνής. Με την πράξη αυτή διαφαίνεται για μια ακόμη φορά πως η εκκλησία -σε αντίθεση με άλλους φορείς-, είναι παρούσα και έχει μνήμη…

Άσχετο: Η Μπριζίτ Μπαρντό δήλωσε για την κατάσταση στην Γαλλία: «Δεν αγωνίστηκα εναντίον της Γαλλικής Αλγερίας για να δεχτώ μια Αλγερινή Γαλλία».