Skip to main content

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος στο σημερινό Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει δηλώσει ότι η απόδοση του μερίσματος 1,2 δις ευρώ από το πλεόνασμα έχει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών

Το ζήτημα της απόδοσης του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στο σημερινό Eurogroup, το οποίο έχει ως κεντρικό θέμα την αρχιτεκτονική της Eυρωζώνης και την προετοιμασία της κρίσιμης συνόδου για το ευρώ που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο.

Οι θεσμοί αναμένεται να ενημερώσουν το Eurogroup για τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και για την πρόοδο της Ελλάδος στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου και όχι πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Για να γίνει αυτό θεσμοί και κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν φτάσει σε τεχνική συμφωνία που θα αποτυπωθεί στο λεγόμενο Staff Level Agreement έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Έτσι, στο πρώτο Eurogroup του 2018, που θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου, θα πιστοποιηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα εγκριθεί η χορήγηση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το πρόγραμμα συν ένα ποσό για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι η διανομή μερίσματος της τάξεως του 0,6%-0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,2 δις ευρώ και η αξιοποίηση ενός επιπρόσθετου ποσοστού λίγο λιγότερο από μισή μονάδα του ΑΕΠ ως «μαξιλάρι ασφαλείας» έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Σημειώνεται ότι το κοινωνικό μέρισμα 2017 θα διανεμηθεί ως εξής:

- 700 έως 750 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν σε άτομα με χαμηλό εισόδημα.
- 315 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τις επιστροφές στους συνταξιούχους, λόγω των παράνομων κρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
- 360 εκατομμύρια ευρώ θα αποδοθούν στη ΔΕΗ για το ποσό που διεκδικεί ως πληρωμή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με στόχο να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος.