Skip to main content

Το ταξίδι Τσίπρα και η εξήγηση για την εμμονή της τρόικας

Τα ερωτηματικά για το ταξίδι Τσίπρα στην Ουκρανία, η διαμαρτυρία των φιλολόγων για τον Θουκυδίδη και μία εξήγηση για την εμμονή της τρόικας.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να συζητήσει την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για το 2019 και το 2020, δεν υπάρχει λόγος οι θεσμοί να μεταβούν στην Αθήνα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Επιχειρώντας να καταλάβω την επιμονή της Τρόικα στην προ χρόνου νομοθέτηση, καταλήγω στο ότι γνωρίζοντας πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αντιπολίτευση [αν δεν εξαϋλωθεί] θέλουν να δεσμεύσουν το κόμμα, ώστε να μη βγαίνει πάλι στα κάγκελα αποτρέποντας την υιοθέτηση μέτρων ευνοϊκών για τον λαό. Όπως έκανε επί δεκαετίες δηλαδή.

Ποτέ ένα μαρξιστικό κόμμα δεν θα συμφωνήσει με κάποιο αναπτυξιακό έργο. Απεναντίας, πρέπει να εξαθλιώνεται ο λαός, για να έχει δεξαμενές ψηφοφόρων. Ο ικανοποιημένος λαός δεν έχει λόγο ψήφισης μαρξιστικών κομμάτων, ούτε αυτά έχουν λόγο ύπαρξης. Όποιος διαφωνεί μ’ αυτό, ας ρίξει μια ματιά στα καταφανώς παράλογα εν γνώσει τους αιτήματα μαρξιστών συνδικαλιστών, που μη γίνοντας φυσικά αποδεκτά, έκλεισαν μεγάλες επιχειρήσεις. Ό,τι επιδίωκαν, δηλαδή.

Στους πόσους νεκρούς παραιτείται ένας υπουργός; Είναι ένα ερώτημα προς τον Μουζάλα, ο οποίος δεν νιώθει ευθύνη, επειδή για τον ευαίσθητο (σε τι;) υπουργό φταίνε κάποιοι ξενοδόχοι, κάποιοι κάτοικοι των νησιών, κάποιοι άνθρωποι της αντιπολίτευσης. Φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι. Έχει κολλήσει στην εξουσία ο… αντισυστημικός υπουργός και δεν τον ξεκολλάς με τίποτε.

Διαμαρτυρία καθαριστριών στο Μαξίμου. Όχι, δεν είναι οι παλιές καθαρίστριες. Εκείνες βολεύτηκαν μια χαρά. Οι τωρινές διαμαρτυρόμενες δεν έπεσαν φαίνεται στον σωστό εργατολόγο. Ας πρόσεχαν.

Τι νόημα έχει η επίσκεψη του Τσίπρα στην Ουκρανία; Πόσο σημαντικές είναι οι συναλλαγές μας εκεί, και πόσο μπορεί να μας βοηθήσει η Ουκρανία στα προβλήματά μας, ώστε να απαιτείται η επίσκεψη του πρωθυπουργού; Και μάλιστα σε στιγμή που άρχισαν να ξανασφάζονται, που δεν ξέρουμε τι στάση θα κρατήσει ο Τραμπ, που εχθές ρωσικό πλοίο πολυβόλησε ουκρανικό αεροπλάνο.

Ακόμη κι αν το είχε προγραμματίσει ο Ομπάμα -για να δείξουμε στους Ρώσους σε ποιο στρατόπεδο ήμαστε-, κι αναλάβαμε την διεκπεραίωση, με τις αλλαγές που συντελούνται στην υφήλιο, μόνον βλάβη μπορεί να φέρει αυτό το ταξίδι [βλάβη σ’ εμάς, σ’ αυτούς που το επέβαλαν, ίσως όχι]. Και μη υποστηρίξει κανείς ότι ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για τους εκεί Έλληνες, τη στιγμή που δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους εδώ.

Διαμαρτύρονται οι φιλόλογοι, επειδή το ελληνικό σχολείο χωρίς τον «Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο» και χωρίς την «Αντιγόνη του Σοφοκλέους» είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη, ως υπέρτατης αξία, της αγάπης.

Ο σκιτσογράφος του Guardian, Στιβ Μπελ, σχολιάζει με ένα καυστικό σκίτσο τη νέα «ειδική σχέση» ΗΠΑ - Βρετανίας, για την οποία μίλησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, κατά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.  Αυτή η ειδική σχέση έγινε σαφές πως σημαίνει έναν αγγλοσαξονικό άξονα, και επαναφορά της Βρετανίας σε κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη. Το κακό για την Ελλάδα είναι ότι η Βρετανία έχει ιδιαίτερα συμφέροντα στην Κύπρο, και συνεργάζεται γι' αυτό με τους Τούρκους.