Skip to main content

Η διάλυση του ευρώ και οι συμφωνίες στην Ανατολική Ευρώπη

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι για το μέλλον της ενιαίας Ευρώπης και παίρνουν τα μέτρα τους

Ελληνική επενδυτική εταιρεία που συμμετέχει σε μεγάλο, δεκαετές, project στην Ανατολική Ευρώπη, εκπροσωπώντας και αμερικανικά κεφάλαια, βρέθηκε πρόσφατα ενώπιον μιας μάλλον τρομακτικής, ως προς την προοπτική της, απαίτηση: Οι Αμερικάνοι ζήτησαν στη συμφωνία να υπάρχει «ρήτρα ενιαίου νομίσματος». Περί τίνος πρόκειται: Αν η Ευρωζώνη διαλυθεί και το ευρώ εξαφανισθεί, οι υποχρεώσεις τους (δάνεια) να αποτιμώνται στο ίδιο νόμισμα με τα έσοδα τους από την επένδυση. Δηλαδή, με άλλα λόγια, να μην βρεθούν να χρωστούν σε ευρώ, την ώρα που θα εισπράττουν σε... λέβα.

Το συμπέρασμα; Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι για το μέλλον της ενιαίας Ευρώπης. Και παίρνουν τα μέτρα τους. Γιατί αν δρομολογηθεί για τον οποιονδήποτε λόγο η διάλυση της Ευρωζώνης δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να πληρώσουν τις «αμαρτίες» και τα λάθη των Ευρωπαίων. Η ρήτρα του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει ολοένα και πιο συχνά την παρουσία της το τελευταίο διάστημα σε συμφωνίες αυτού του τύπου: όπου, δηλαδή, υπάρχει εμπλοκή αμερικανικών κεφαλαίων. Και εννοείται ότι μαζί με τους Αμερικανούς, το ίδιο πλέον σπεύδουν να κάνουν και τα βρετανικά κεφάλαια, που επενδύουν στην «ήπειρο». Ποιοι χαίρονται με όλες αυτές τις ιστορίες; Οι Brexiters! Για ευνόητους λόγους, που δεν χρήζουν περαιτέρω εξηγήσεων.