Skip to main content

Τι θυμάσαι από τη ΔΕΘ; Γράψε κι εσύ τη δική σου ιστορία για την Έκθεση

Πολλές οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 90χρονα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με την κορύφωση να έχει προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου.

Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει από τώρα να βάλουν σε ένα κύκλο την 3η Οκτωβρίου γιατί η Έκθεση ετοιμάζει ένα μεγάλο, πανηγυρικό πάρτι, για όλη την πόλη, για τα 90 χρόνια της ΔΕΘ.

Η ΔΕΘ, που στις 3 Οκτωβρίου του 1926 εγκαινίασε την πρώτη της έκθεση στο τότε Πεδίο του Άρεως, έχει φέτος γενέθλια, τα 90α της, τα οποία ετοιμάζεται να τα γιορτάσει με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, σε μία χρονική φάση που όλα δείχνουν ότι ο εθνικός εκθεσιακός φορέας ακολουθεί επιτυχημένα την στρατηγική επιλογή της εξωστρέφειας.

Η Έκθεση ήδη βγαίνει αποφασιστικά από τα γκρίζα χρόνια της εσωστρέφειας, της κρίσης, του πολύ δύσκολου 2015 και επιχειρεί σημαντικά ανοίγματα, πορεία που θυμίζει το δυναμικό της πρώτο ξεκίνημα το 1926, λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, την πυρκαγιά του 1917, την Μικρασιατική καταστροφή και το προσφυγικό.

Αποδεικνύεται ότι πρόκειται και ένα ανθεκτικό και γενναίο θεσμό, με "το χρονικό αυτό ορόσημο να σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός νέου, δυναμικού κύκλου ζωής", τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα 90χρονα.

Τα γενέθλια της ΔΕΘ γιορτή για όλη την πόλη

Η διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo, θέλει τους Θεσσαλονικείς να συμμετάσχουν σε αυτό τον εορτασμό. Έτσι, ζητάει από όλες, να καταθέσουν τις δικές τους ιστορίες, τις φωτογραφίες, τα αναμνηστικά, αυτά που τους συνδέουν με την ιστορία της Έκθεσης.

Μάλιστα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, θα βραβευτούν οι τρεις πιο όμορφες ιστορίες, οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες και αναμνηστικά, ενώ οι 10 καλύτερες ιστορίες και φωτογραφίες θα σταλούν σε media ως υλικό για ρεπορτάζ και αφιερώματα.

Το κάλεσμα έγινε και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής που θα βρούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tif.helexpo.gr/el/90_Years_TIF_Contact_Form και να τη στείλουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου. Όσοι συμμετέχουν θα έχουν ελεύθερη είσοδο στη Γενική Έκθεση (8-10 Σεπτεμβρίου).

Διεθνοποίηση

Η γιορτή, της οποίας το πρόγραμμα σταδιακά θα αποκαλύπτεται, θα πάρει έκταση στη διάρκεια της 81ης Γενικής Έκθεσης, η οποία είναι ήδη sold out και φέτος θα έχει ιδιαίτερη λαμπρότητα με την πολύ μεγάλη συμμετοχή της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας.

Η ΔΕΘ-Helexpo, έχει ανοιχτεί ξανά προς το κοινό της πόλης αλλά έχει κάνει και μεγάλα ανοίγματα προς το εξωτερικό. Έχει ανοίξει διαύλους συνεργασιών με τους εκθεσιακούς οργανισμούς της Τεχεράνης, του Σεν Ζεν και της Καντόνας στη Κίνα, ενώ έχει ήδη προταθεί σε Κίνα και Ιράν και να είναι τιμώμενες χώρες στην 82η και 83η ΔΕΘ αντίστοιχα.

Πέραν των παραπάνω, το παλμαρέ των πιθανών συνεργασιών ανοίγει κι άλλο με επαφές με διοργανωτές εκθέσεων στη Μπολόνια, την Κολονία και την Αγία Πετρούπολη.

Αλλά όπως τονίσθηκε, αυτή η διεθνοποίηση που επιχειρείται δεν θα ήταν δυνατή αν δεν είχε τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΘ - Helexpo, έργο που προωθήθηκε από την υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Κόλλια Τσαρουχά, την οποία και ευχαρίστησε ο κ. Τζήκας.

Το λόγο πήρε η υπουργός η οποία είπε ότι επιτέλους η Έκθεση απελευθερώθηκε από τα "δεσμά του κρατισμού", αποσαφηνίσθηκε το θεσμικό της πλαίσιο και μπορεί πλέον να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με όρους αγοράς στο εκθεσιακό χώρο.

Κάνοντας αναφορά στα 90 χρόνια ζωής της ΔΕΘ, η κ. Κόλλια Τσαρουχά, Σερραία η ίδια της και με προσωπικά βιώματα και μνήμες από την Έκθεση των παιδικών και νεανικών της χρόνων, τόνισε, ότι πέρα από τους αριθμούς και τα οικονομικά στοιχεία, η ΔΕΘ με τη Γενική του Σεπτεμβρίου, έχει ανθρώπινο πρόσωπο και ιδιαίτερη σχέση ειδικά με τους βορειοελλαδίτες, μία σχέση που σταδιακά έχει αναθερμανθεί.

Η 81η ΔΕΘ και η ρωσική συμμετοχή

Tα 90α γενέθλια και η 81η ΔΕΘ, εννοείται πως θα συνδυαστούν, με τη φετινή γενική έκθεση να παίρνει ιδιαίτερο χρώμα και λάμψη από τη συμμετοχή της Ρωσίας σαν τιμώμενη χώρα. Στη Έκθεση θα συμμετάσχουν περισσότερες από 100 ρωσικές εταιρείες, ενώ θα υπάρξουν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν:

Διήμερο συνέδριο στις 10 και 11/9 για τις ΑΠΕ και τον ελληνορωσικό διάλογο. Επίσης, για τις 11/9 θα διοργανωθεί workshop για τις μεταφορές/συγκοινωνίες. Από 12 έως τις 14 του μήνα, Β2Β συναντήσεις και επισκέψεις Ρώσων επιχειρηματιών σε επιχειρήσεις και αγροβιομηχανικά πάρκα. Στις 15/9, forum ειδικά για τα τρόφιμα και ποτά και, στις 16 Σεπτεμβρίου forum για την τουριστική βιομηχανία.

Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η Έκθεση για τους βορειοελλαδίτες, πέρα από τη σημασία της σαν οργανισμός τόνωσης του εμπορίου, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Λάζαρος Λαζαρίδης, ενώ ο αναπλ. γενικός διευθυντής κ. Αλέξης Τσαξιρλής, είπε ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία και πως αναμένεται, τόσο με τις μεμονωμένες εταιρικές συμμετοχές, όσο και με τις ομαδικές, να καλυφθεί το σύνολο των εκθεσιακών χώρων.