Skip to main content

Η ΕΚΤ θέλει ισχυρές δεσμεύσεις για την αξιολόγηση των τραπεζών

Η διαδικασία της αξιολόγησης των τραπεζικών διοικήσεων, η στάση που κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εσωτερικά της προβλήματα.

Καλό... Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των τραπεζικών διοικήσεων. Η αρχή μπορεί να γίνεται από τώρα, με την αξιολόγηση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όμως θα «τραβήξει» σε μάκρος. Όπως μαθαίνουμε τώρα, η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) ανέλαβε μια επιπρόσθετη, πλην ουσιαστική, υποχρέωση: Να συντάξει αρχές φθινοπώρου report προς την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τα αποτελέσματα της διαδικασίας και κυρίως την υλοποίηση της!

Η ΕΚΤ είναι προφανές ότι θέλει να «δεσμεύσει» τους πάντες για την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, χωρίς «παρασπονδίες». Της ΤτΕ συμπεριλαμβανομένης, η οποία εμπλέκεται στην όλη ιστορία, αν και αυτή η εξέλιξη δεν προβλεπόταν στο τρίτο μνημόνιο. Στη Φρανκφούρτη, όμως, έκριναν απαραίτητη και αυτή την εξέλιξη, για να σιγουρέψουν τα πράγματα, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δύσκολα εμπιστεύονται οποιονδήποτε για οτιδήποτε στην Αθήνα, αναφορικά με τέτοιου είδους ζητήματα.

Πρώτα όμως θα πρέπει να λύσει κι αυτή τα δικά της, εσωτερικά, προβλήματα. Και είναι πολλά, ξεκινώντας από τα πιο απλά. Όπως για παράδειγμα, από το πόσο θα κοστίσει τελικά στην ΕΚΤ, η επιχείρηση απόσυρσης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ από την κυκλοφορία. Υπολογίζεται περίπου μισό δις ευρώ! Κι εύλογα προκύπτουν δύο ερωτήματα. Ερώτημα πρώτο: Συμφέρει; Ερώτημα δεύτερο: Γιατί από την ΤτΕ υποστήριζαν ότι δεν υφίσταται στην πραγματικότητα τέτοιο ζήτημα;