Skip to main content

Η ΔΕΗ στρατηγικός συνεργάτης του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβλήθηκε η ταινία-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με την υποστήριξη της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είναι ο στρατηγικός συνεργάτης του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο διεξάγεται με δεκάδες προβολές και δράσεις, από τις 7 μέχρι και τις 17 Μαρτίου 2024, με κεντρικά μηνύματα της ΔΕΗ «το Φεστιβάλ θέλει ενέργεια» και «η έμπνευση θέλει ενέργεια».

Η ΔΕΗ στηρίζει συνολικά τον φορέα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας τους δημιουργούς, οι οποίοι δίνουν ζωή σε κάθε πλάνο και κάθε σκηνή μέσα από το έργο τους, καθώς και την πόλη που τόσα χρόνια έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό και την 7η τέχνη. Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ΔΕΗ στηρίζει τις δραστηριότητες του φορέα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το Evia Film Project, το «Σινεμά με Θέα», καθώς και καθημερινές προβολές σε εμβληματικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Image
Φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας (@angeloszymaras) και Κωνσταντίνος Τσακαλίδης (@tsakalidis_k)

 

Με βαθιά προσήλωση που αντανακλά τον σεβασμό προς την δημιουργική διαδικασία και την δύναμη που μεταφέρει κάθε κινηματογραφικό έργο, η ΔΕΗ στηρίζει ενεργά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιδιώκοντας να ενισχύσει τον πολιτιστικό πλούτο και τη διαπολιτισμική ανταλλαγή, προωθώντας παράλληλα την καλλιτεχνική ποικιλομορφία και την καινοτομία.

Η κ. Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ σημείωσε: «Η έναρξη της συνεργασίας της ΔΕΗ με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα τιμητική και ανυπομονούμε για το συναρπαστικό, γεμάτο πολιτισμό, ταξίδι που αρχίζει. Πρόκειται για μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ παραγωγών, καλλιτεχνών και κοινού. Με έργα που εμπνέουν και προβληματίζουν, που αποτελούν τροφή για σκέψη και συζήτηση. Η ΔΕΗ βρίσκεται κοντά στην 7η τέχνη και την Θεσσαλονίκη, την πόλη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν, στηρίζοντας ενεργά τους δημιουργούς, όλα και όσους μας οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτο πολιτισμό».

Για να εμπνεύσει κάποιος μέσα από το έργο του χρειάζεται πάθος, αφοσίωση, κόπο και, πάνω απ’ όλα, ενέργεια. Η ενέργεια είναι αυτή που κινητοποιεί τις ιδέες και δίνει ζωή στις εικόνες που συγκινούν και συναρπάζουν. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό και προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτο πολιτισμό, είναι έτοιμη για το συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι που ξεκινά.

Image
Φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας (@angeloszymaras) και Κωνσταντίνος Τσακαλίδης (@tsakalidis_k)


«Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Τα άγνωστα χρόνια της Κάλλας»

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Τα άγνωστα χρόνια της Κάλλας» την ιδέα, την έρευνα και το σενάριο του οποίου, υπογράφει ο Βασίλης Λούρας, με την υποστήριξη της ΔΕΗ. Μια σημαντική καταγραφή για την Ελληνίδα υψίφωνο και παρακαταθήκη για την πολιτιστική μας κληρονομιά που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας της ΔΕΗ με την Εθνική Λυρική Σκηνή για το Έτος Μαρίας Κάλλας (2023).

Το ντοκιμαντέρ, που αποτελεί μια σημαντική καταγραφή της ζωής της Eλληνίδας υψιφώνου, αλλά και της παρακαταθήκης που άφησε στην πολιτιστική μας κληρονομιά, προβλήθηκε τη  Δευτέρα 11 Μαρτίου στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία των σκηνοθετών Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα

Η ταινία επιχειρεί να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1937 έως το 1945, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέεται με την Ελλάδα.

Πρόκειται μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την υποστήριξη της ΔΕΗ, του νέου Στρατηγικού Συνεργάτη του Φεστιβάλ,  που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών του Έτους Κάλλας, για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γέννηση της θρυλικής Ελληνίδας σοπράνο.  Την προβολή προλόγισαν οι Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Διευθυντής Προγραμμάτων Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ, ενώ μετά το τέλος της ταινίας ακολούθησε Q&A με τους δύο σκηνοθέτες.

 

Image
Φωτογραφία Χρήστος Χριστοδούλου (@ christodoulou_chris_)


 

Image
Φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας (@angeloszymaras) και Κωνσταντίνος Τσακαλίδης (@tsakalidis_k)

 

Image
Φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας (@angeloszymaras) και Κωνσταντίνος Τσακαλίδης (@tsakalidis_k)

 

 

Image
Φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας (@angeloszymaras) και Κωνσταντίνος Τσακαλίδης (@tsakalidis_k)

.

Image
Φωτογραφία Άγγελος Ζυμάρας (@angeloszymaras) και Κωνσταντίνος Τσακαλίδης (@tsakalidis_k)