Skip to main content

Οι δανειστές θέλουν αποτελέσματα, γράφει η Tagesspiegel

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στην κοινή δήλωση των θεσμών ότι στόχος είναι η επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο προσεχές Eurogroup.

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στη χθεσινή κοινή δήλωση Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ ότι στόχος είναι η επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η εφημερίδα Tagesspiegel σχολιάζει ότι οι Βρυξέλλες αξιολογούν θετικά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε αλλαγές της διαπραγματευτικής ομάδας, αποστέλλοντας στις Βρυξέλλες τον έμπειρο διαπραγματευτή Γιώργο Χουλαριάκη.

Εντούτοις, όπως σημειώνει η εφημερίδα, τώρα η πλευρά των δανειστών θέλει να δει αποτελέσματα. Ευρωπαίος διπλωμάτης λέει στην Tagesspiegel ότι «δεν θέλουμε το επόμενο Eurogroup να έχει την ίδια κατάληξη με τη συνάντηση της Ρίγας».

Γενικότερα ο γερμανικός Τύπος παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες μια μάλλον θετική εικόνα των διαπραγματεύσεων, κάνοντας συχνά λόγο για ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες, τις οποίες αποδίδουν πρωτίστως στην αλλαγή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της

Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε χθες εκτενώς και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε εκδήλωση στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθητευόμενοι. Ο κ. Σόιμπλε επέρριψε κατ’ αρχήν για άλλη μια φορά την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας στην ίδια τη χώρα και τους Έλληνες. «Δεν φταίει ούτε η τρόικα, ούτε η Ευρώπη, ούτε η Γερμανία (…) Για πολλά χρόνια η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε πως τώρα είναι στα χέρια των Ελλήνων να αξιοποιήσουν τον χρόνο που εξαγοράστηκε, προκειμένου να σταθεί και πάλι η χώρα οικονομικά στα πόδια της. Γερμανία και Ευρώπη, είπε ο κ. Σόιμπλε, θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ελπίζει σε βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα, πρόσθεσε. Από τη μια η Ρωσία έχει η ίδια σοβαρά οικονομικά προβλήματα, από την άλλη οι Κινέζοι δεν χαρίζουν λεφτά, στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάμε για συμμετοχή Ξινέζων επενδυτών σε ιδιωτικοποιήσεις, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. «Κανείς στον κόσμο δεν είναι διατεθειμένος να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε.

Το Spiegel σχολιάζει ότι η επισήμανση αυτή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι μόλις προ εβδομάδων ο ίδιος είχε χαιρετίσει πιθανή συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδας λέγοντας πως «ό,τι βοηθά την Ελλάδα είναι καλό».