Skip to main content

Οι δανειστές πιέζουν με κάθε τρόπο - Η ρήτρα που θα αποδεχθεί η Ελλάδα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο – εφόσον αποφασιστεί– η διευθέτηση να γίνει σε δόσεις, ανάλογα με την επίτευξη κάθε φορά συγκεκριμένων στόχων.

Η ρύθμιση του χρέους, ήταν και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα της ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, ακόμα και τώρα, που όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε κάποιας μορφής συμφωνία, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, οι δανειστές εξακολουθούν να λειτουργούν στη βάση της "αξιοποίησης" του, με κάθε τρόπο.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται σε γνώση της Voria.gr από παράγοντες που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, εξετάζεται το ενδεχόμενο – εφόσον αποφασιστεί– η διευθέτηση να γίνει σε δόσεις, ανάλογα με την επίτευξη κάθε φορά συγκεκριμένων στόχων.

Ετσι, θα λειτουργεί ως έμμεσος μηχανισμός επιβολής πειθαρχίας και διορθωτικών κινήσεων, σε περίπτωση υστέρησης έναντι των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Αθήνα, λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα αναγκασθεί να αποδεχθεί τη ρήτρα, καθώς δεν έχει εναλλακτικές, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η σχετική απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνάντηση Λαγκάρντ – Μέρκελ, που έγινε πριν από το Πάσχα. Εκείνη η συνάντηση δεν ήταν έκτακτη (είχε γίνει και πέρυσι, ακριβώς την ίδια εποχή, πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ), και μπορεί να μην αφορούσε στην Ελλάδα (ή δεν αφορούσε μόνο στην Ελλάδα, αφού η ατζέντα ήταν γεμάτη), ωστόσο αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, εξαιρετικά κρίσιμη.

Οσοι παρακολούθησαν τις εργασίες της φετινής εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι στηρίχθηκε ουσιαστικά στις αποφάσεις εκείνης της συνάντησης. Η ελληνική πλευρά δε, δείχνει να το αντιλαμβάνεται μόλις τώρα, που ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών.