Skip to main content

Ένα διατηρητέο της Άνω Πόλης μετατρέπεται σε τουριστική κατοικία

Τα σχέδια του Στέλιου Μπινόπουλου για τη δημιουργία 20 παραδοσιακών επιπλωμένων κατοικιών στην Ελλάδα σε συνεργασία με fund του Ντουμπάι.

Στον αριθμό 8 της οδού Μωρέας, στο διατηρητέο οικιστικό σύνολο της Άνω Πόλης, κάνει το επόμενο επενδυτικό του βήμα στη Θεσσαλονίκη, με τις Classic Villas, ο μηχανικός Στέλιος Μπινόπουλος, ο οποίος έχει φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία 20 επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Αυτές τις ημέρες και πίσω από το ψηλό τοίχο της αυλής στη Μωρέας 8, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο τριώροφο οίκημα που έχει αποκατασταθεί και ως το τέλος Νοεμβρίου, θα είναι έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους τουρίστες που θα το επιλέξουν για να φιλοξενηθούν σε ένα σπίτι παραδοσιακής βαλκανικής αρχιτεκτονικής στην παλιά οθωμανική γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Στο διατηρητέο της οδού Μωρέας ο επισκέπτης μπορεί να έχει μία αυθεντική εμπειρία από τη διαμονή του στην παλιά Θεσσαλονίκη, όπως άλλωστε και στο διατηρητέο της Classic Villas, στο Συνοικισμό Ουζιέλ, όπου οι επισκέπτες ζούνε σε ένα νεοκλασικό σπίτι ενός οικισμού που είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος στο σύνολό του.

Ωστόσο, όπως εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Μπινόπουλος, τα επενδυτικά του σχέδια σε κτίσματα διατηρητέα σε αστικά κέντρα, δεν εξαντλούνται σε αυτά τα δύο που ήδη δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη, έχοντας προηγουμένως, το 2012, δημιουργήσει τον παραδοσιακό ξενώνα Polys Guest House στον Καταχά Πιερίας.

"Επιδιώκω να προσφέρω στον επισκέπτη που θέλει μία ξεχωριστή εμπειρία και περισσότερη ιδιωτικότητα, διαφορετικές επιλογές. Έτσι, μία ακόμη επιπλωμένη τουριστική κατοικία πρόκειται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη. Το κτίσμα, σε κεντρικό σημείο του ιστορικού ιστού της πόλης, έχει αγοραστεί και βρισκόμαστε στη φάση έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Αισιοδοξώ ότι θα έχει ετοιμαστεί για χρήση πριν το Πάσχα", είπε ο κ. Μπινόπουλος αποκαλύπτοντας όμως τα πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς σχέδιά του.

Συγκεκριμένα τα σχέδια αυτά προβλέπουν τη δημιουργία 20 επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών σε άλλες πόλεις της χώρας μας, σε οικισμούς με ιδιαίτερο χρώμα και παραδοσιακά στοιχεία. Έτσι η Classic Villas βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά διατηρητέων οικημάτων στην Αθήνα, στο Κουκάκι, την Ακρόπολη και το Μετς, ενώ εξετάζει κατοικίες και σε Λάρισα, Ιωάννινα και Ξάνθη.

Για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα απαιτηθούν περί τα 5 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που πιθανώς θα εξασφαλισθούν από τη συμμετοχή στο project επενδυτικού fund από το Ντουμπάι, που έχει επενδύσει και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ έχει συμμετοχή και στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Εφ' όσον υπάρξει συμφωνία ο κ. Μπινόπουλος θα έχει όλη των ευθύνη, εύρεσης, αποκατάστασης και διαχείρισης των κατοικιών.

Το νέο απόκτημα της Classic Villas στην Άνω Πόλη

Το διατηρητέο στη Μωρέος 8, έχει και αυτό τη δική του ιστορία στην άλλοτε οθωμανική γειτονιά της Άνω Πόλης που σήμερα ανήκει στην Ενορία των Ταξιαρχών.

Το κυρίως σπίτι, κτισμένο το 1885, έχει 130 τ.μ. σε τρία επίπεδα, και βλέπει σε αυλή 15 τμ, στην οποία επίσης βλέπει και ένα μικρότερο κτίσμα, 35 τ.μ., που ήταν το κατάστημα - μαγειρείο, του παλιού ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Το κτίσμα αποκαταστάθηκε πλήρως, αλλά διατηρήθηκαν τα αρχικά δομικά του στοιχεία, τα κουφώματα, ντύθηκε με τσατμά(καλαμωτή) το ταβάνι του δευτέρου ορόφου, αναδείχθηκε το σαχνισί και επιπλώνεται με πολλά κομμάτια vintage. Κυριάρχησε και σε αυτή την κατοικία η λογική που εφαρμόστηκε και στην κατοικία στη Συνοικία Ουζιέλ (Γ. Παπανδρέου 67), δηλαδή του σεβασμού του χαρακτήρια των διατηρητέων κτισμάτων και στο εσωτερικό τους.

Σε ότι αφορά την κατοικία της Μωρέος, ο τουριστικός πράκτορας κ. Στ. Χατζημανώλης, που με το Silver Holidays έχει αναλάβει την προώθησή του επικοινωνιακά, εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς Τούρκων παραγόντων και επιχειρηματιών που έρχονται στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτονται το Τουρκικό Προξενείο το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το νέο απόκτημα της Classic Villas.