Skip to main content

Οι χρυσές δουλειές των distressed funds στην Ελλάδα

Τα funds που εμφανίζονται ως αγοραστές καλύπτουν κυρίως τα μεγάλα δανειακά ανοίγματα των προς πώληση επιχειρήσεων, δίνοντας και ένα μικρό ποσό cash.

«Χρυσές» δουλειές, κυριολεκτικά, κάνουν τα distressed funds στην Ελλάδα, αθόρυβα, διακριτικά αλλά ...αποτελεσματικά. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση του πώς γίνονται πλέον οι business στη χώρα μας, είναι αυτή που αφορά στον κλάδο της υγείας. Εκεί, για παράδειγμα, όπου το αμερικάνικο fund CVC αγοράζει ό,τι βρίσκει διαθέσιμο, συνήθως πολύ φθηνά. Αυτή ωστόσο δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Πολλά από τα deals που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ανακοινώνεται καν το τελικό τίμημα.

Πώς γίνονται οι δουλειές; Τα funds που εμφανίζονται ως αγοραστές, καλύπτουν κυρίως τα μεγάλα δανειακά ανοίγματα – ενίοτε όχι και όλα - των προς πώληση επιχειρήσεων και δίνουν και ένα μικρό ποσό cash. Οι νυν βασικοί μέτοχοι αυτών των μονάδων, όντας σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, τις περισσότερες φορές, αποδέχονται την προσφορά και αποχωρούν.

Πρόκειται για μια τακτική που ξεκίνησε να γίνεται και στις περιπτώσεις των «κόκκινων δανείων». Οι υποψήφιοι αγοραστές, στο σύνολό τους, προσφέρουν εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, «πατώντας» πάνω στο γεγονός ότι οι τράπεζες θέλουν να τελειώνουν το γρηγορότερο δυνατό με την εκκαθάριση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους. Υπό την μεγάλη πίεση και των θεσμών. Και κάπως έτσι, γίνονται συνήθως οι συμφωνίες που ανακοινώνονται.