Skip to main content

Η χώρα βαδίζει προς εκλογές με την κυβέρνηση στη γωνία

Το βασικό πρόβλημα της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή έγκειται στην εναλλακτική πολιτική λύση που προτείνουν. Προς το παρόν οι αναφορές είναι γενικές.

Σε πολιτική απομόνωση οδηγείται ο πρωθυπουργός στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Είτε αυτές γίνουν το φθινόπωρο, είτε σε έναν χρόνο από σήμερα. Το συμπέρασμα κατέστη ξεκάθαρο από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην τελευταία παρουσία τους στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι ολοκληρωτικά στη γωνία, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση του, με άπαντες να καταγγέλλουν και να βάλλουν εναντίον τους.

Είτε μιλούν για βρώμικο ψέμα όταν αναφέρονται στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είτε για άνευ όρων παράδοση όταν κάνουν νύξη στα ήδη ψηφισθέντα ή και συμφωνηθέντα σκληρά μέτρα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Κοινή συνισταμένη της αντιπολίτευσης αποτελεί ότι η χώρα οδεύει απλώς προς ένα τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου «που φέρει την υπογραφή Τσίπρα», και γι αυτό ζητούν με έμφαση άμεση προσφυγή στις κάλπες: «Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, μια αξιόπιστη κυβέρνηση με σχέδιο και θάρρος για εθνική πολιτική. Απαιτείται δεσμευτικό πλαίσιο συναίνεσης για τα επόμενα χρόνια. Εξοδος δεν γίνεται με αυτοσχεδιασμούς. Να τελειώνουμε με την πόλωση και το τοξικό κλίμα» είναι το σύνηθες μότο.

Το βασικό πρόβλημα της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή έγκειται στην εναλλακτική πολιτική λύση που προτείνουν. Προς το παρόν οι αναφορές είναι γενικές, για ένα «τολμηρό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με αναπτυξιακό σοκ», στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος της ΝΔ, χωρίς προς το παρόν να εξειδικεύει. Το μόνο που λέει είναι πως «χρειάζεται διπλό σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης, δραστική απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Αλλά πέραν τούτου ουδέν.