Skip to main content

Η χώρα σε κώμα: Όλες οι εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό

Διαβάστε στη Voria.gr όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο των Βρυξελλών: Η στάση των Ευρωπαίων, το παρασκήνιο και οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Μία εκ των στερνών της ευκαιριών, εάν όχι την οριστική, διακυβεύει σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσέρχεται με διάθεση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων στο επείγον Eurogroup που ολοκληρώθηκε και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ρίχνονται στη μάχη, κομίζοντας στις εργασίες το ηχηρό «όχι» του δημοψηφίσματος της Κυριακής, τη νέα πρόταση της Αθήνας, αλλά και τη σύμπνοια όλων των ελληνικών κομμάτων, πλην του ΚΚΕ, για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο... και πέντε.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι ηγέτες των χωρών του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αναμένουν τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης βάσει των οποίων θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Δείτε απευθείας εικόνα από τις Βρυξέλλες:

Λεπτό προς λεπτό, όλες οι εξελίξεις:

21:00 Ο πρωθυπουργός έχει εντολή να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία, τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά (εδώ).

20:50 Την ανάγκη ο πρωθυπουργός να φέρει τη συμφωνία διότι δεν έχει εντολή για ρήξη αλλά για εξεύρεση βιώσιμης λύσης, «και διότι παρήλθε το 48ωρο», επισημαίνει μετά τη συνεδρίασή του το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ (εδώ).

20:33 Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, παρουσία Ντράγκι, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ:

20:30 Tον οδικό χάρτη τεσσάρων βημάτων που θα οδηγήσει βαθμηδόν την Ελλάδα σε συμφωνία με τους εταίρους της εξέτασε η τετραμερής Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Τσίπρα (δείτε αναλυτικά εδώ).

20:20 Πληροφορίες για νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή:


20:13 Περιμένουμε το επίσημο αίτημα (μέχρι αύριο το πρωί) για νέα χρηματοδότηση από τον ΕSM, το μήνυμα του Eurogroup.

20:05 Στόχος της κυβέρνησης είναι μία συμφωνία με βάση και το δημοψήφισμα, λένε πηγές του Μαξίμου.

19:55 Ο ελληνικός λαός υποφέρει, πρέπει να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία άμεσα, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης (εδώ).

19:35 Η επίτευξη μίας συμφωνίας για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των επόμενων ημερών, εάν υπάρχει βούληση, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι (εδώ).

19:22 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ. Ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

19:10 Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις, λένε κυβερνητικές πηγές.

18:50 Η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στην τριμερή συνάντηση.

18:45 Το Grexit θα αποφασιστεί στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής για το ελληνικό ζήτημα (εδώ).

18:30 Σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες:

18:25 Δεν υπάρχουν ακόμη οι βάσεις για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Α.Μέρκελ (εδώ).

18:23 Αποκαλυπτικές για την αλλαγή συμπεριφοράς της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, υιοθετώντας μια πιο ήπια στάση έναντι της επιθετικότητας του Γιάννη Βαρουφάκη, είναι οι σημειώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου (εδώ).

18:19 Επικοινωνία Ομπάμα - Τσίπρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ η διαπραγμάτευση Ελλάδας - ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία.

18:05 Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή βάσεις για διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, είπε, η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. «Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα πηγαίνουν μαζί στην Ευρωζώνη», τόνισε η Καγκελάριος.

17:55 Ντάισελμπλουμ: Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το πρωί της Τετάρτης. Η Αθήνα θα καταθέσει αίτημα για νέα βραχυπρόθεσμη στήριξη από τον ESM (εδώ).

17:45 «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;», λένε κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις αναφορές ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν προσήλθε με νέες προτάσεις στις Βρυξέλλες (εδώ).

17:27 Η Γαλλία και η Ιταλία προσπάθησαν για τη διάσωση, όμως η Ελλάδα δεν προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως θα έπρεπε, μεταδίδει ο δημοσιογράφος του BBC Duncan Weldon. «Κι άλλες καμμένες γέφυρες» παρατηρεί.


17:20 Σε εξέλιξη είναι συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.


17:11 Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι δεν παρουσίασε νέες γραπτές προτάσεις, έκανε καλή εντύπωση στους ομολόγους του στο Eurogroup, μεταδίδουν οι FT.

17:05 Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν προφορικά στο Eurogroup και αύριο θα κατατεθούν εγγράφως, μεταδίδει ο ανταποκριτής των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ


16:57 Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει αύριο στην ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο Πηγή: www.lifo.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει αύριο στην ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο Πηγή: www.lifo.gr

16:51 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ πριν τη Σύνοδο Κορυφής. 

16:46 Reuters: Πιθανόν η ελληνική πλευρά να καταθέσει αύριο, Τετάρτη, πρόταση για νέα χρηματοδοτική στήριξη από τον ESM.

16:40 Αυτή την εβδομάδα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ώστε οι τράπεζες να μπουν σε μια πορεία κανονικότητας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι τεχνικλά εφικτό να ανοίξουν οι τράπεζες αυτή την εβδομάδα.

16:35 Δεν θα έρθει σήμερα οριστική λύση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ρ/σ "ΣΚΑΙ".

16:21 Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε στο σημερινό Eurogroup τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο τελευταίο Eurogroup αλλά δεν συζητήθηκαν. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να πάει τη διαπραγμάτευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

16:09 Επαφές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να «προετοιμαστεί το έδαφος» για την αποψινή Σύνοδο Κορυφής, αποκάλυψε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ


16:02 Την επίσημη «πρώτη» ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας πραγματοποιεί στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

 

 

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, την πρώτη του κ. Τσακαλώτου ως Έλληνα ΥΠΟΙΚ

 

 

 

H χειραψία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με τον επικεφαλής του Eurogroup

 

 

15:49 Πολλά θα εξαρτηθούν από τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

15:40 Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός προγράμματος «γέφυρα», αλλά και τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

15:32 Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε στο Eurogroup χωρίς προτάσεις


15:20 «Έχει τελειώσει ο χρόνος, είμαστε στα τελευταία δευτερόλεπτα αυτής της υπόθεσης», τόνισε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ

15:06 Η νέα ελληνική πρόταση μοιάζει με αυτή που απερρίφθη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Suddeutsche Zeitung

14:59 Εξηγήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό ζητεί ο αρχηγός των φιλελευθέρων ευρωβουλευτών Γκι Φερχφόφσταντ

14:50 «Περισσότερο θα ακούσουμε σήμερα, δεν νομίζω ότι περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα», τόνισε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ

14:45 Κατά τριάντα λεπτά, στις 19:30, μετατίθεται η αποψινή επείγουσα σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης

14:38 «Περιμένουν βοήθεια από τους 18 αλλά πρέπει να ακούσουμε τι θέλουν να κάνουν και οι ίδιοι. Πρέπει να ακούσουμε τι έχει στο μυαλό της η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου

14:34 Επτά δισ. ευρώ άμεσα, πιθανότατα και εντός των επόμενων 48 ωρών, φέρεται έτοιμος να ζητήσει από τους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA

14:30 Στόχος η επίτευξη συμφωνίας με όλους, τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup o Λιθουανός ΥΠΟΙΚ, Ριμάντας Σάτζιους. «Επιθυμούμε τη διεύρυνση και όχι το αντίθετο για την ευρωζώνη», επισήμανε

14:28 «Θα ακούσουμε προσεκτικά το αίτημα των ελληνικών αρχών και τις δεσμεύσεις που είναι πρόθυμη να αναλάβει η Ελλάδα. Πολλά θα εξαρτηθουν από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας

14:24 «Είναι καχύποπτες τώρα οι χώρες της Ευρωζώνης με την Ελλάδα, οπότε δεν μπορεί να συζητηθεί σε αυτή τη φάση το ζήτημα του χρέους», είπε από την πλευρά του ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ

14:20 Ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε σχέση με τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

14:14 «Δεν είναι πρόθεσή μας να υπάρξει Grexit. Αλλά, αν δεν υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και μεταρρυθμίσεις, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο Λετονός ΥΠΟΙΚ, Βάλντις Ντομπρόφσκις

14:10 Ολοκληρώνεται η προσέλευση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup

14:04 «Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

13:55 Μια βιώσιμη είναι εφικτή μόνο στο υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, υποστήριξε ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πίτερ Κάζιμιρ

13:50 Σε κάθε περίπτωση, ένα ενδεχόμενο Grexit δεν είναι αποδεκτό, τόνισε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο Μάρτιν Σουλτς

13:41 Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ντάισελμπλουμ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας», διεμήνυσε

13:39 Να είναι αξιόπιστες οι νέες ελληνικές προτάσεις ζήτησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Σήμερα θα δουλέψουμε σε προκειμένου να βρούμε μία λύση για άρση του αδιεξόδου με την Ελλάδα», είπε

13:35 Δίχως δηλώσεις και η άφιξη του νέου ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτου

13:29 Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στη συνεδρίαση ο Γάλλος υπουργός, Μισέλ Σαπέν

13:18 Προσέρχονται σιγά σιγά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 14.00

13:09 «Είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός, με εθνική ομοψυχία, πάει στις Βρυξέλλες και ζητά το δίκαιό του, μία λύση η οποία θα φέρει πάλι την ανάπτυξη», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ

13:06 Για πρώτη φορά έπειτα από πενταετή παρουσία, το ΔΝΤ δεν θα εκπροσωπηθεί σήμερα στο Eurogroup

13:03 Ελαφρώς πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ στις ασιατικές αγορές

12:59 Ποιες είναι οι τρεις επιλογές για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και τι θα κοστίσει στην Ευρώπη ένα Grexit, σύμφωνα με το think tank Bruegel

12:58 Κλειστό έως την Τετάρτη θα παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

12:55 Η Standard & Poor's εκτιμά πως η Ελλάδα βαίνει σε μια φάση βαθιάς ύφεσης και πως οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ είναι πλέον υψηλότερες

12:52 Με «ελλιπή» πρόταση προσέρχεται στην αποψινή Σύνοδος Κορυφής η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr

12:45 Με δύο ρητά, ένα στα αρχαία ελληνικά και ένα στα λατινικά, απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος στον Μάρτιν Σουλτς

12:34 Μηνύματα SMS με τον Αλέξη Τσίπρα ανταλλάσσει ο επικεφαλής της Κομισιόν

12:29
Τι είπε ο Φρανσουά Ολάντ στον πρωθυπουργό μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όλη η στιχομυθία

12:26 Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Δημήτρης Μάρδας

12:17 Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ζαν Κλον Γιούνκερ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος