Skip to main content

Οι... χαρές Τσίπρα-Ερντογάν και ο αντικαταστάτης του Νταβούτογλου

Η πρόταση Μαριά για αντίποινα σε Σκόπια-Αλβανία, ο αντικαταστάτης του Νταβούτογλου και η... χαρά του πρωθυπουργού στη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Έχει πάθος ο Νότης Μαριάς, και το μετέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο από την Βουλή των Ελλήνων. Μόνο που οι προτάσεις του, μάλλον στηρίζονται στο συναίσθημα και στις επιθυμίες του, παρά στον πολιτικό ορθολογισμό. Είπε για τα Σκόπια και Αλβανία, ότι οφείλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αντίποινα κατά των δύο χωρών, με πλήρες Οικονομικό Εμπάργκο, κόβοντας και την παροχή πετρελαίου στα Σκόπια τα οποία τροφοδοτούνται με αγωγό από τα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης.

Το δοκιμάσαμε αυτό επί Ανδρέα Παπανδρέου, υποχωρήσαμε λόγω της αποτυχίας, και πλουτίσαμε κάποιους πετρελαιάδες που ασκούσαν λαθρεμπόριο μέσω Βουλγαρίας. Πέραν του ότι ήσαν και εποχές, όπου τα Σκόπια δεν το εμφάνιζαν ως θύμα στα διεθνή φόρα, ούτε η Αλβανία είχε καταστεί -ακόμη- προτεκτοράτο.

Με την πρόταση απαγόρευσης σε κάθε εισαγωγή/εξαγωγή από και προς Σκόπια και Αλβανία, δεν θα αναγκαστούν να ανοίξουν τα σύνορά τους ξανά για τους πρόσφυγες, όπως υποστηρίζει ο Μαριάς, ούτε έτσι θα πάψει να ασφυκτιά η Ειδομένη και η υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω του ότι τις αποφάσεις για κλειστά σύνορα τις πήρε η Ευρώπη.

Εξακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ -υπουργοί και στελέχη- να αποφεύγουν ρήξη με το ΚΚΕ, όσες κατηγορίες και αν τους προσάπτει ο Κουτσούμπας. Απέφυγε με επιμέλεια ο Τσίπρας να απαντήσει σε ο,τιδήποτε τον κατηγόρησε το ΚΚΕ (και τι να πει;) αφενός με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων από το ΚΚΕ, μη ερεθίζοντάς τους, αφετέρου να μη υπάρξει όξυνση και αντί για προπηλακισμούς ΣΥΡΙΖΑίων, δούμε και χειροδικίες. Οι ΚΚΕέδες δεν είναι σαν τους αστούς οπαδούς να δέρνονται -κυριολεκτικά και μεταφορικά- αδιαμαρτύρητα.

Το δικαστήριο των Τιράνων έστειλε στη φυλακή δύο επικεφαλής της σπείρας διακίνησης στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών. Αξιοσημείωτη «λεπτομέρεια»: Σύμφωνα με επίσημη δήλωση, τα υλικά προορίζονταν για την Ελλάδα! Και όταν λέμε υλικά, μεταξύ άλλων ήσαν όπλα, μπαζούκας, χειροβομβίδες κ.ά. παρόμοια.

Για να γνωρίσετε καλύτερα τον αντικαταστάτη του Νταβούτογλου, Μπιναλί Γιλντιρίμ: Εμπλέκεται σε μεγάλα σκάνδαλα από το 2003 όταν είχε ιδρύσει την πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία του, αγοράζοντας πλοία σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ είχε αποκτήσει χωρίς διαγωνισμό την αποκλειστική θαλάσσια συγκοινωνία από το τουρκικό λιμάνι του Τσεσμέ, με το Μπρίντεζι.

Είναι κάτοχος 17 εμπορικών εταιριών, 28 πλοίων, και δυο σουπερ γιότ για τις κρουαζιέρες της οικογενείας του, η οποία εμπλέκεται κι αυτή σε διάφορα σκάνδαλα. Τον Ιανουάριο ασκήθηκε δίωξη στον μπατζανάκη του για ανάμειξή του σε οικονομικά σκάνδαλα, ρουσφέτια, ακάλυπτες επιταγές και άλλα πολλά και ωραία. Ο Γιλντιρίμ θεωρείται ένας από τους πιο διαπλεκόμενους πρωθυπουργούς της Τουρκίας, πιστό αντίγραφο του Ερντογάν.

Η συνάντηση, είπαν, Τσίπρα - Ερντογάν, έγινε σε θερμό κλίμα. Είδα και φωτογραφίες του πρωθυπουργού, να είναι τόσο χαρούμενος, όσο και όταν έφερνε στην Ελλάδα το τρίτο Μνημόνιο. Φαίνεται πως ο σουλτάνος τού υποσχέθηκε πως δεν θα παραβιάζεται πλέον το Αιγαίο, ότι θα  φύγει ο στρατός κατοχής από την Κύπρο, και ότι θα πάψει να αναμιγνύεται η Τουρκία στην Θράκη. Μόνον έτσι μπορώ να καταλάβω την χαρά ενός πρωθυπουργού, που του έσφιξε το χέρι ένας ανθέλληνας δικτάτορας.