Skip to main content

«Η βοήθεια από την ΕΕ απλώς θα απαλύνει το πρόβλημα», τονίζει ο Δασκαλόπουλος

Ακόμη και αν υπάρξει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ σε συνδυασμό ή όχι με το ΔΝΤ, απλώς θα απαλύνει το πρόβλημα, επισημαίνει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος της
Ακόμη και αν υπάρξει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ σε συνδυασμό ή όχι με το ΔΝΤ, απλώς θα απαλύνει το πρόβλημα, επισημαίνει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος υπογραμμίζει επίσης ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ισοδυναμούσε όχι απλώς με χρεοκοπία, αλλά με οικονομική και κοινωνική κατεδάφιση και τονίζει ότι πρέπει μόνοι μας και για δικό μας όφελος να αναλάβουμε τις βαρύτατες ευθύνες που φέρουμε για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει τα εξής:

«Η πιθανότητα να μας προσφέρει η Ε.Ε. ουσιαστική βοήθεια -πέραν της ηθικής και πολιτικής- απομακρύνεται. Αν, τελικά, καμφθούν οι ενδοκοινοτικές αντιρρήσεις και οι θεσμικοί περιορισμοί και μας προσφερθεί πραγματική οικονομική βοήθεια είτε σε συνδυασμό με το ΔΝΤ είτε όχι, είναι σαφές ότι αυτή απλώς θα απαλύνει το πρόβλημα και ότι θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς όρους και πολύ αυστηρή επιτήρηση.

Η συμμετοχή της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης αποτελεί το ισχυρότερο εθνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. Η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ισοδυναμούσε όχι απλώς με χρεοκοπία, αλλά με οικονομική και κοινωνική κατεδάφιση. Πρόκειται για μια εφιαλτική προοπτική. Η πολιτική μας απομόνωση από τους ευρωπαίους εταίρους μας είναι εξίσου ανεπιθύμητη. Χρέος της πολιτικής ηγεσίας και όλων των εθνικά υπεύθυνων φορέων είναι να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί.

Παρά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται, οι αγορές αμφισβητούν τη θέληση και την ικανότητά μας να τα εφαρμόσουμε. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πείσουμε ότι μόνοι μας μπορούμε.

Βρισκόμαστε σε μία ιστορική καμπή: οφείλουμε να αναλάβουμε ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τις βαρύτατες ευθύνες που φέρουμε για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Πρέπει μόνοι μας και για δικό μας όφελος να κάνουμε όλες τις αλλαγές που συνεχώς αναβάλαμε -στους θεσμούς, στην οικονομία, στην κοινωνία μας.

Αν δράσουμε αποφασιστικά δεν έχουμε τίποτα να ζητήσουμε και τίποτα να φοβηθούμε».