Skip to main content

Η αξιολόγηση του ΔΝΤ για τη Σερβία

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την επισκόπηση των οικονομικών επιδόσεων της Σερβίας, αναφέροντας πως «οι οικονομικές επιδόσεις παραμένουν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές».
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ ολοκλήρωσε την τετάρτη επισκόπηση των οικονομικών επιδόσεων της Σερβίας (στο πλαίσιο της συμφωνίας τύπου stand-by) μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα η Σερβία να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε πόρους του διεθνούς οργανισμού συνολικού ύψους 319,595 εκατ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (383,2 εκατ. ευρώ ή 472,9 εκατ. δολ. περίπου).

«Οι οικονομικές επιδόσεις παραμένουν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές παρά το πιο αδύνατο μακροοικονομικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Η θέση της Σερβίας στον τομέα της εξωτερικής χρηματοδότησης βελτιώθηκε σημαντικά, τα συναλλαγματικά αποθέματα διαμορφώνονται σε ευνοϊκά επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο. Ωστόσο, παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, η Σερβία παραμένει ευάλωτη στους αρνητικούς οικονομικούς κραδασμούς της περιοχής.

Η στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής των αρχών συνεχίζει να επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση. Οι αυτόματοι σταθεροποιητές θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ως απάντηση στην τάση μείωσης των φορολογικών εσόδων, ενώ η σχεδιαζόμενη νομοθεσία περί δημοσιονομικής ευθύνης θα τονώσει περαιτέρω την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτικής», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ.

«Οι αρχές παραμένουν αυστηρά δεσμευμένες στην προώθηση των ζητημάτων που αναφέρονται στις διαρθρωτικές προσαρμογές, όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η υποστήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και η ενίσχυση του εξαγωγικού δυναμικού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και της αναβάθμισης των υποδομών», καταλήγει η ανακοίνωση.