Skip to main content

Η Αθήνα αναδιπλώνεται στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Ποιοι είναι δύο λόγοι για τους οποίους δεν βγαίνει στην κυβέρνηση το σενάριο που προβλέπει την ύπαρξη συμφωνίας μέσα στον Ιούνιο.

Σε μερική αναδίπλωση της αρχικής της στρατηγικής, που προέβλεπε νέα συμφωνία με τους εταίρους τον Ιούνιο, χωρίς να έχει κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, φαίνεται να προχωρά η κυβέρνηση. Για δύο λόγους:

α) Οπως διαμηνύεται από τους δανειστές, δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί νέα χρηματοδότηση, χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση,
β) Οπως αντιλαμβάνεται το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, δεν αρκούν πλέον τα αποθεματικά για να φτάσει η Ελλάδα ως τότε, πληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της, εντός και εκτός συνόρων.

Ετσι εξηγούνται και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, περί ενδεχόμενης αδυναμίας πληρωμής κάποιων από αυτές, αλλά και οι - διαψευσθείσες - πληροφορίες ότι η Ελλάδα ζήτησε μικρή αναβολή στην πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 11 Μαίου θα είναι αυτή που θα κρίνει εν πολλοίς το ελληνικό ζήτημα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει επιπροσθέτως μετά και το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup, της Παρασκευής, όπου πιστοποιήθηκε «επισήμως» ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη για μια συμφωνία σε αυτή τη φάση.

Κοινή είναι η αίσθηση ότι καμία δεν την ήθελε κιόλας, για διαφορετικούς λόγους…