Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί περιπολούν με... ηλεκτροπεταλιές στο κέντρο

Κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα, μια ομάδα δύο ποδηλατών, με έγχρωμα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, κινείται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα, πάνω σε ένα ποδήλατο, κάνοντας πετάλι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Εντυπωσιάζουν στο πέρασμά τους, με τους τουρίστες να ζητούν να βγάλουν ακόμα και selfies μαζί τους.

Φορούν μπλε στολή με αλεξίσφαιρο γιλέκο, είναι ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν κάθε τουρίστα που κάνει τις διακοπές του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους.

Πρόκειται για τους αστυνομικούς – ποδηλάτες οι οποίοι καθημερινά κάνουν περιπολίες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, επεμβαίνοντας όπου χρειάζεται.

Στη Θεσσαλονίκη, απ΄ όπου και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 ο θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα, υπηρετούν τρεις ποδηλάτες και το επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθεί άλλο ένα άτομο.

Κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα, μια ομάδα δύο ποδηλατών, με έγχρωμα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, κινείται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, από την Αγ. Δημητρίου έως την παραλία και από το λιμάνι έως και τα μουσεία που βρίσκονται μετά την Γ΄ Σεπτεμβρίου.  Ειδικότερα, για την επιλογή  των περιοχών αστυνόμευσης έχει ληφθεί υπόψη το έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και η αυξημένη επισκεψιμότητα των περιοχών.   



Τα ποδήλατα δίνουν στους αστυνομικούς την ευελιξία που απαιτείται, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα περιστατικά σε βάρος τουριστών. Τα πιο περιστατικά που επεμβαίνουν είναι για κλοπές, για ανεύρεση αντικειμένων, για βεβαίωση παραβάσεων του ΚΟΚ αλλά και σε περιπτώσεις που κάποιος αισθανθεί μια αδιαθεσία παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες.
 
Οι αστυνομικοί ποδηλάτες διαθέτουν ειδικού τύπου στολή ποδηλάτη. Συγκεκριμένα, είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαιτούμενα είδη, ατομικό οπλισμό, κατάλληλο αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο κ.τ.λ., έτσι ώστε να είναι σε θέση να δράσουν σε κάθε περιστατικό που θα προκύψει.

«Από την ημέρα έναρξης του προγράμματος έως και σήμερα, η λειτουργία θεωρείται επιτυχημένη. Ο κόσμος καταφεύγει στους ποδηλάτες αστυνομικούς για την εξυπηρέτηση του, για να λάβει τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και για να διευθετηθούν τυχών προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά την παραμονή τους», ανέφερε στη Voria.gr η Διοικητής του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Αστυνόμος Β΄ Αικατερίνη Ματθαίου.

Όπως εξήγησε η κ. Ματθαίου, «η παρουσία των αστυνομικών στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση λειτούργησε προληπτικά και αποτρεπτικά». Σύμφωνα με την ίδια, «η επέμβαση των αστυνομικών με τα ποδήλατα ήταν αποτελεσματική σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε, σε συνεργασία και με τις λοιπές αστυνομικές δυνάμεις και τους συναρμόδιους φορείς».



Οι αστυνομικοί – ποδηλάτες υπάγονται στο Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας και όπως εξήγησε η κ. Ματθαίου, τα βασικά κριτήρια επιλογής των ποδηλατών ήταν η γνώση ξένων γλωσσών (όλοι τους είναι γνώστες της αγγλικής γλώσσας) αλλά και η αγάπη τους για το ποδήλατο.

Εντύπωση, πάντως, στους ποδηλάτες αστυνομικούς  έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι τουρίστες επιθυμούν να βγάζουν φωτογραφίες και selfies μαζί τους, ενώ έντονος είναι ο ενθουσιασμός των παιδιών.

Πρόσφατα η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε την επέκταση του θεσμού της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα.

Ο θεσμός της αστυνόμευσης με ποδήλατα μετά τη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς (2015) υλοποιήθηκε και στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2016 επεκτάθηκε στα Χανιά και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς στην Κέρκυρα, τη Ρόδο και το Ναύπλιο, ενώ από τον Ιούνιο του 2017 στην πόλη της Κατερίνης.

Με την νέα ρύθμιση ο θεσμός επεκτείνεται σε άλλες 10 περιοχές και συγκεκριμένα σε Ύδρα, Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λευκάδα και Τρίκαλα και πλέον καλύπτει συνολικά 17 περιοχές της χώρας μας.

Για τις ανάγκες της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε πρόσφατα 64 νέα ποδήλατα, 52 συμβατικά και 12 ηλεκτροκίνητα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα και κατανέμονται στις περιοχές που λειτουργεί ο θεσμός.