Skip to main content

Η Ασία οδηγεί την ανάκαμψη αλλά το 2010 θα είναι γεμάτο κινδύνους

Η Ασία θα ανακάμψει οικονομικά, αλλά ο κόσμος θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια το 2010, μεταξύ των οποίων αυξημενη ανεργία στις αναπτυγμένες χώρες και τον κίνδυνο να σκάσει μια νέα κερδοσκοπική φούσκα
Η Ασία θα ανακάμψει οικονομικά, αλλά ο κόσμος θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια το 2010, μεταξύ των οποίων αυξημενη ανεργία στις αναπτυγμένες χώρες και τον κίνδυνο να σκάσει μια νέα κερδοσκοπική φούσκα στο χρηματιστήριο, προειδοποίησε σήμερα το Οικονομικό Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης ταχύτερης απ΄ ό,τι είχε προβλεφθεί. Αυτής της παγκόσμιας ανάκαμψης ηγούνται οι ασιατικές οικονομίες», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιούνγκ-Μπακ.

Με ρυθμούς ανάπτυξης που κάνουν τις αναπτυγμένες οικονομίες να ζηλεύουν, οι ασιατικές χώρες θα διαδραματίσουν ρόλο ατμομηχανής στην οικονομική ανάκαμψη, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ του APEC, στο οποίο παίρνουν μέρος 21 χώρες.

Η Κίνα προβλέπει ανάπτυξη 8% φέτος ενώ η Ινδία 6,5% και η Ινδονησία 4,3%. Αυτές οι τρεις χώρες έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια και στην Ομάδα των 20 (G20).

Ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο ανάκαμψης του Πεκίνου, το οποίο ανέρχεται σε 585 δισεκατομμύρια δολάρια, συνέβαλε στη «διεθνή κινητοποίηση με στόχο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να αποκατασταθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν διαβεβαίωσε πως η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη η οποία, παρόλο που θα είναι «θετική το 2010 και το 2011», θα είναι «πιο ασθενής απ΄ ό,τι πριν από την κρίση».

Όμως μολονότι η Ασία έρχεται να βοηθήσει τις δυτικές χώρες, καμιά χώρα δεν έχει ξεπεράσει την κρίση, προειδοποίησαν επίσης οι υπεύθυνοί της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού.

Η παγκόσμια οικονομία «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές αβεβαιότητες και αποσταθεροποιητικούς παράγοντες», προειδοποίησε ο κινέζος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ απηύθυνε έκκληση για σύνεση και εξέφρασε φόβους για ανεργία «μεγάλης κλίμακας» στις αναπτυγμένες χώρες, για τον κίνδυνο μιας «φούσκας» στα χρηματιστήρια και την αγορά ακινήτων της Ασίας, καθώς και για το φάσμα του πληθωρισμού και της επιστροφής στον προστατευτισμό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε επίσης τις χώρες του APEC να καταπολεμήσουν τον «υπερβολικό προστατευτισμό (...) που αντιβαίνει στις αρχές του ανταγωνισμού και κάνει τελικά περισσότερο κακό παρά καλό στην ανάπτυξη μιας χώρας».

Ο Μεντβέντεφ πρόκειται να φτάσει αύριο Σάββατο στη Σιγκαπούρη για να συμμετάσχει, με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, στη σύνοδο των ηγετών των 21 χωρών του APEC.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ