Skip to main content

Οι ασφαλιστές καταγγέλλουν τις Τράπεζες για αθέμιτο ανταγωνισμό

Το ΕΕΘ και οι ασφαλιστές ζητούν να παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδος για να μπει τάξη στο bankassurance, με έλεγχο των συστημικών τραπεζών.

Για αθέμιτο ανταγωνισμό και εκβιαστικές πρακτικές σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά συμβόλαια κατήγγειλαν τις τράπεζες ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Οικονομικών Θεμάτων του Επαγγελματιού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου Μιχάλη Ζορπίδη.

Όπως είπαν οι ασφαλιστές, οι Τράπεζες, προκειμένου να δώσουν δάνειο απαιτούν το επαγγελματικό ακίνητο να ασφαλιστεί σε αυτές, για να χορηγήσουν στεγαστικό πιέζουν για το ασφαλιστήριο της κατοικίας, ενώ τώρα έχουν επεκταθεί και στα συμβόλαια υγείας αλλά και τα συνταξιοδοτικά.

Τώρα πλέον, στα πυρός- σεισμού για κατοικίες, το 70% και πλέον των συμβολαίων γίνονται μέσα από τις Τράπεζες. Τα μέλη της Επιτροπής μίλησαν και για αξιοποίηση, από τις Τράπεζες, των στοιχείων που έχουν για τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών των πελατών τους, λέγοντας μάλιστα ότι τραπεζικοί πουλάνε επενδυτικά ασφαλιστικά συμβόλαια που βαφτίζουν "λογαριασμούς" υψηλότερων αποδόσεων.

Η τακτική των Τραπεζών που δημιουργεί, όπως λέχθηκε, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αναγκάζει τους επαγγελματίες ασφαλιστές να αντιδράσουν ζητώντας από την Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι η εποπτεύουσα αρχή, να παρέμβει για να μπει τάξη στην αγορά. Παράλληλα, οι ασφαλιστές, εφιστούν την προσοχή των πολιτών, καθώς συχνά εμπιστεύονται - είτε γιατί πιέζονται, είτε γιατί και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν- υπαλλήλους Τραπεζών που δεν είναι καν πιστοποιημένοι να πωλούν ασφαλιστικά προϊόντα.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στηρίζει τα μέλη του ασφαλιστικούς συμβούλους και διαμεσολαβητές, οργανώνοντας μάλιστα για μεθαύριο Τετάρτη, στις 10 πμ, μία συμβολική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, έξω από το κατάστημα της Πειραιώς στη Πλατεία Αριστοτέλους που στη συνέχεια θα μεταφερθεί, στις 12 μ., έξω από το κατάστημα της Eurobank στη Τσιμισκή 27.

Σε μία περίοδο κρίσης για όλους, οι Τράπεζες, είπε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Κώστας Λάσκος, κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχουν στη καθημερινότητα του πολίτη, προσπαθώντας να γίνουν αποκλειστικοί πάροχοι και ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Άλλωστε λόγω κρίσης αλλά και ανταγωνισμού δεν εισέρχονται νέοι επαγγελματίες στην ασφαλιστική αγορά ενώ οι ασφαλιστές - μέλη του ΕΕΘ έχουν μειωθεί κατά περίπου 20%.

"Δεν είμαστε κατά του bankassurance, είμαστε υπέρ της νομιμότητας", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης. "Οι τραπεζικοί υπάλληλοι δε γνωρίζουν καν τα ψιλά γράμματα των ασφαλιστηρίων. Πίσω από τους δύο υπαλλήλους που έχουν την πιστοποίηση να πωλούν ασφάλειες, κρύβονται ουσιαστικά όλοι οι υπάλληλοι των τραπεζικών καταστημάτων. Ασκούνται μεγάλες πιέσεις, όταν πολίτης παίρνει στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο, όταν πάει στο γκισέ να πληρώσει την ασφάλεια του αυτοκινήτου του", πρόσθεσε ο κ. Ζορπίδης σημειώνοντας επίσης "οι τραπεζικοί είναι υπάλληλοι, μετά τις 3 το μεσημέρι πηγαίνουν στο σπίτι τους, ο ασφαλιστής είναι επαγγελματίας που παρέχει υπηρεσίες 24 ώρες την ημέρα".

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές και τον "αθέμιτο" τρόπο λειτουργίας των Τραπεζών, περιέγραψαν ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΕΕΘ Κώστας Λάσκος και τα μέλη της Δημήτρης Αναστασίου, Κυριάκος Μερελής και Ματίνα Σιώχου. 

Όπως επισημάνθηκε, το πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργούν οι Τράπεζες δεν είναι καινούργιο αλλά τα τελευταία 2-3 χρόνια οξύνθηκε αφού από τις ασφάλειες πυρός και σεισμού κατοικιών, πέρασαν στα συμβόλαια για οχήματα, στα συνταξιοδοτικά, στα προγράμματα υγείας, στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων.

Οι ενστάσεις των επαγγελματιών ασφαλιστών εντοπίζονται κυρίως στα εξής δύο σημεία: Στο ότι α) τραπεζικοί υπάλληλοι, συχνά χωρίς πιστοποίηση όπως υποστηρίχθηκε και, χωρίς γνώση πωλούν "φασόν" ασφαλιστικά προϊόντα και μάλιστα σύνθετα, όπως τα επενδυτικά κάνοντας β) χρήση αθέμιτων τακτικών.

Οι ασφαλιστές ισχυρίστηκαν ότι οι τράπεζες με τον τρόπο που λειτουργούν, πλήττουν τελικά την ασφαλιστική πίστη που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ ασφαλιστικού συμβούλου και πελάτη.

"Ο επαγγελματίας ασφαλιστής δίνει στον πελάτη του περιθώρια επιλογής γιατί δεν δεσμεύεται με μία αποκλειστικά εταιρεία", τονίσθηκε, ενώ σε περίπτωση ζημίας, οι πελάτες των επαγγελματιών ασφαλιστών καλύπτονται από την αστική τους επαγγελματική ευθύνη.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν είναι κατά του bankassurance, αλλά ζητούν να ισχύσει ότι και στις οργανωμένες δυτικές χώρες, δηλαδή να τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από την ΤτΕ, να δημιουργηθεί Μητρώο Τραπεζικών Υπαλλήλων πιστοποιημένων για την ασφαλιστική αγορά.