Skip to main content

Οι αριθμοί δείχνουν το μνημόνιο της επόμενης μέρας

Όσοι σπεύσουν να πανηγυρίσουν σε ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας - εταίρων, ας ρίξουν προηγουμένως μια ματιά στους αριθμούς. Γράφει ο Τειρεσίας.

Και έστω ότι το ελληνικό θρίλερ έχει ένα αίσιο τέλος. Και ότι κυβέρνηση και δανειστές «τα βρίσκουν» σε απόλυτο βαθμό, υπογράφουν μια ενδιάμεση συμφωνία, απελευθερώνουν 1,9 δισ. ευρώ  και ανεβάζουν το όριο για τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, δίνοντας έτσι ακόμα μια ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Πριν σπεύσετε να πανηγυρίσετε, όπως ενδεχομένως θα έκαναν από την κυβέρνηση, καλό είναι να έχετε υπόψη σας τα εξής:

Α) Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, λήγουν δύο ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Όποιος σας πει ότι «λεφτά υπάρχουν» και με αυτά θα καλυφθεί η συγκεκριμένη υποχρεώση, απλώς σας κοροιδεύει. Το χειρότερο; Δεν υπάρχει και καμία προοπτική να βρεθούν αυτά τα χρήματα.

Β) Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του 2016 υπολογίζονται συνολικά σε 30 δισ. ευρώ. Ενδεχομένως και λίγο παραπάνω - πάντως παρακάτω όχι.

Το συμπέρασμα; Δεν μας σώζει τίποτα και αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη - που το θέλουμε στη συντριπτική μας πλειοψηφία οι Ελληνες, όπως προκύπτει από τα τελευταία γκάλοπ - καλό θα είναι να προετοιμαζόμαστε για ένα ακόμα μνημόνιο. Κι ας ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι, πραγματικά, το τελευταίο μας. Γιατί, απλά, δεν θα αντέξουμε άλλο.

Δηλαδή, πολύ αμφιβάλω ότι θα το αντέξουμε κι αυτό, αλλά...

Τέλος πάντων. Αυτό που ήθελα να σας γράψω σήμερα, παραθέτοντας αυτούς τους ...λυπητερούς αριθμούς είναι το απλό: μην πιστεύετε κανέναν για ό,τι περί του αντιθέτου σας πει. Εκτός και αν το όραμα του είναι να γίνουμε η Βενεζουέλα της Ευρώπης. Οχι ότι δεν είναι αρκετοί, εκείνοι που το έχουν. Αλλά θέλω να ελπίζω ότι για πολύ καιρό ακόμα δεν θα είναι η πλειοψηφία. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση...
 
Ο Τειρεσίας