Skip to main content

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η έννοια της αριστείας και ο Αριστοτέλης

Η λειψή αρχαιοελληνική φράση «αιέν αριστεύειν» και η εφαρμογή της αριστείας σε όλα τα κράτη του κόσμου πλην της Ελλάδας.

Η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος θεωρεί την καριέρα για τους νέους ως την ατομική εξέλιξη που επιβάλλει ο νεοφιλελευθερισμός. Άρα, δεν πρέπει να ενδιαφέρεται ο νέος για την οικονομική και κοινωνική του ανέλιξη, αφού είναι καπιταλιστικό πρότυπο.

Καθόλου περίεργο που το πιστεύουν αυτό, αφού τους δίδαξε ο καθηγητής και πρώην υπουργός α-Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, με την διαβόητη φράση του ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά». Και ήρθε μετά ο Νίκος Καρανίκας, που ξεκίνησε την καριέρα του ως σερβιτόρος για να διορισθεί σύμβουλος του πρωθυπουργού στη χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού και να εκφράσει το ύψιστο διανόημα ότι «η καριέρα είναι χολέρα».

Τι δεν τους δίδαξαν στις γιάφκες; Ότι η πρόοδος των επιστημών είναι αποτέλεσμα της φιλοδοξίας των αρίστων να εφεύρουν ή να βελτιώσουν τα υπάρχοντα. Ο δε Αριστοτέλης συμβουλεύει ότι καμιά κατάσταση δεν πρέπει να μείνει στάσιμη. Να μη επαναπαυθεί δηλαδή κάποιος σε όσα έχει επιτύχει, αλλά αυτά, όσο σπουδαία και αν είναι, να τα προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω.

Και -προσέξτε- την πονηρία των «προοδευτικών». Στους επαίνους που δίνονται στους αρίστους, εδώ και δεκαετίες αναγράφεται η αρχαιοελληνική φράση «αιέν αριστεύειν», να αριστεύεις πάντοτε. Ορθή συμβουλή, θα πει κάποιος. Είναι, αλλά δεν είναι ολόκληρη. Απέκρυψαν το σημαντικότερο. Η πλήρης φράση βρίσκεται στην Ιλιάδα του Ομήρου «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων - μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν (Να είσαι πάντα πρώτος και ανώτερος από όλους και να μη ντροπιάζεις τη γενιά των προγόνων σου).

Έκρυψαν την συμβουλή «να φροντίζεις να υπερέχεις των άλλων». Δεν αρκεί επομένως, να είσαι άριστος μεταξύ πολλών ισάξιων αρίστων, αλλά και να φροντίσεις να τους ξεπεράσεις.

Και, δείτε γιατί είναι σοφή η συμβουλή, την οποία και ακολουθούν και εφαρμόζουν ακόμη και μαρξιστικά κράτη. Όλα τα κράτη, ανεξαρτήτως της ιδεολογίας των κυβερνητών τους, επιδιώκουν να καταστήσουν άριστα τα αγαθά που παράγουν ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά. Δηλαδή, να γίνουν καλύτερα από τα αγαθά των άλλων κρατών, ώστε να διατεθούν στις αγορές. Αυτό ακριβώς σημαίνει «υπείροχον έμμεναι άλλων».

Εναντίον αυτής της συμβουλής, εναντίον της καριέρας δηλαδή, είναι όσοι προτιμούν το «ραχάτι», μια μόνιμη θέση χωρίς απαιτήσεις, είτε λόγω αδυναμίας να αντέξουν τον ανταγωνισμό, είτε για να έχουν ελεύθερο χρόνο για αμπελοφιλοσοφίες.

Έγινε μονοθεματικό το σημερινό σημείωμα, αλλά κάποιος πρέπει να τα πει, αφού η αντιπολίτευση ενδιαφέρεται πάντα πώς θα φθαρεί η εκάστοτε κυβέρνηση για να πάρει την εξουσία. Από γνώση της πολιτικής επιστήμης, στο σύνολό της και όχι μονομερώς, πάσχει δραματικά ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε, και η κάθε αλλαγή στην κυβέρνηση, φέρνει τα ίδια ή χειρότερα αποτελέσματα με την προηγούμενη.

Η δε αντιπολίτευση, παίρνει άριστα στον καταγγελτικό της λόγο, με λαϊκισμό και συνθήματα αντί επιχειρημάτων. Γι’ αυτό και μόλις ανεβεί στην εξουσία, δείχνει τη γύμνια της. Και ως κυβερνητικό σχήμα, αλλά κι ο καθένας χωριστά κυβερνητικός παράγοντας, που φάνταζε σπουδαίος. Κι εδώ κολλάει η άλλη σοφή φράση «Αρχή άνδρα δείκνυσι», η εξουσία δηλαδή φανερώνει το επίπεδο του ανδρός.