Skip to main content

Η αρχή και το δεύτερο ξεκίνημα της ΔΕΘ με τη στήριξη του ΕΒΕΘ

Από Voria.gr
Οι δράσεις στήριξης της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από το ΕΒΕΘ και η δυναμική κινητοποίησή του στο νέο ξεκίνημα, κατά τη δεκαετία του 1950.

Πριν από 90 χρόνια, το φθινόπωρο του 1926, οι ετοιμασίες για την πρώτη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν πυρετώδεις, με τα εγκαίνια να έχουν οριστεί για την Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Τόσο στο χώρο που θα φιλοξενούσε τα περίπτερα της Έκθεσης –στο Πεδίον του Άρεως- όσο και στους φορείς της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του ΕΒΕΘ αποφασίζει να στηρίξει ή να οργανώσει αυτόνομα τρεις παράλληλες προς την ΔΕΘ δράσεις:

Πρώτον, να διαθέσει 35.000 δρχ. για να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους μιας οργανωμένης επίσκεψης των ξένων που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, σε βιομηχανικές μονάδες της Μακεδονίας, στη Βέροια και στη Νάουσα, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου. Το ταξίδι γίνεται με ειδική αμαξοστοιχία των Σιδηροδρόμων Μακεδονίας που διαθέτει εστιατόριο 100 ατόμων και έχει συνολικό κόστος 64.000 δρχ.    

Δεύτερον, οργανώνει μεγάλη δεξίωση στους χώρους του Επιμελητηρίου στις 6 Οκτωβρίου, προϋπολογισμού 25.000 δρχ.

Τρίτον, παραθέτει δείπνο στα Επιμελητήρια που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την Έκθεση, στις 4 Οκτωβρίου, στο « Ολύμπιον Μέγαρον της Μεσογείου», προϋπολογισμού 8.000 δρχ.

Με αυτή τη θετική αύρα, στη δημιουργία της οποίας το ΕΒΕΘ συνέβαλε σημαντικά, η Διεθνής Έκθεση αναπτύχθηκε επί 15 συνεχή χρόνια. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν ο πόλεμος και η Κατοχή στην αρχή και ο Εμφύλιος σπαραγμός στη συνέχεια, είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε δραστηριότητα πέριξ της Διεθνούς Εκθέσεως.

Δεύτερο ξεκίνημα

Με την έλευση της δεκαετίας του 1950 το ΕΒΕΘ κινητοποιείται δυναμικά. Αναλαμβάνει πρωτοβουλία προς την κυβέρνηση και την Αμερικανική Αποστολή για την ανασυγκρότηση της ΔΕΘ και πυροδοτεί έτσι το δεύτερο ξεκίνημα της ΔΕΘ. Έτσι φτάνουμε στις 16 Σεπτεμβρίου 1951, όταν ο τότε βασιλιάς Παύλος εγκαινιάζει την 16η ΔΕΘ, στην οποία συμμετείχαν 4.551 εκθέτες από το εσωτερικό, 462 από το εξωτερικό και δύο επίσημες κρατικές συμμετοχές. Ο συνολικός εκθεσιακός χώρος ήταν 17.260 τετρ. μέτρα, ενώ την επισκέφθηκαν 542.848 άτομα, εκ των οποίων περίπου 100.000 εκτός Θεσσαλονίκης.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1951 συνέρχεται το ΔΣ του ΕΒΕΘ για να εκτιμήσει την πορεία της ΔΕΘ, η οποία επανεκκίνηση στη σκιά μιας αντιδικίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, που είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της διοίκησης της ΔΕΘ λίγες μόνο ημέρες πριν από τα εγκαίνια. Ήδη από το 1938 η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε με νόμο τη ΔΕΘ ως τουριστική δραστηριότητα, οι δε παραγωγικοί φορείς –μεταξύ των οποίων και το ΕΒΕΘ- ως αμιγώς οικονομική και εμπορική.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε εκείνο το Συμβούλιο του ΕΒΕΘ για τη ΔΕΘ «από των πρώτων ετών της λειτουργίας της η Έκθεση προσέλαβε χαρακτήρα ουχί τουριστικόν ως θέλουν να της προσδώσουν σήμερον, αλλά καθαρώς οικονομικόν, επεζητήθη δηλαδή διά της προσελκύσεως ξένων εκθετών και επισκεπτών και της συγκεντρώσεως εκθεμάτων εξ όλης της βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής της χώρας η προώθησις των μετά των ξένων κρατών εμπορικών μας σχέσεων και η εξασφάλισις αγορών διά την εξαγωγήν των γεωργικών και βιομηχανικών μας προϊόντων».

Στην ίδια συνεδρίαση το ΔΣ του ΕΒΕΘ εξέλεξε πενταμελή επιτροπή για να μελετήσει και να εισηγηθεί στη Διοίκηση του ΕΒΕΘ «τον ενδεικνυόμενο τρόπο ενεργείας για την απαλλαγή της Εκθέσεως από την εποπτεία του Τουρισμού και αποκατάστασης της αυθυπαρξίας και αυτονομίας της και την επαναφορά της παλαιάς συνθέσεως του Συμβουλίου της, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εκπροσώπηση σ’ αυτό του Συνδέσμου Βιομηχάνων, του Εμπορικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων». Κάτι που τελικώς επετεύχθη με αποτέλεσμα η Έκθεση να διανύσει τις επόμενες δεκαετίες λαμπρή πορεία.