Skip to main content

Η απομόνωση του Κοτζιά και τα «κουμάντα» του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ

Η απαίτηση των ακραιφνών ΣΥΡΥΖΑίων να έχουν δεύτερο ρόλο όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο από τους ΑΝΕΛ.

Παρ’ όλο ότι εθιστήκαμε στα τόσα παράξενα που συμβαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, υπάρχουν εν τούτοις και κάποια που προξενούν έκπληξη. Επί του προκειμένου εντύπωση προκαλεί η απουσία του Έλληνα υπουργού επί των Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά, από τα όσα συμβαίνουν στο μεταναστευτικό.

Πρόσωπο του μηνός είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο ομόλογός του των Σκοπίων, ΥΠΕΞ των δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι οποίοι και έχουν πρωτεύποντα ρόλο στα δρώμενα εφόσον πρόκειται περί διακρατικών ζητημάτων, και απουσιάζει ο Έλληνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος του παραμερισμού του κ. Ν. Κοτζιά, αλλά και του κ. Καμμένου, είναι η απαίτηση των ακραιφνών ΣΥΡΥΖΑίων να έχουν δεύτερο ρόλο όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο από τους ΑΝΕΛ. Μπορεί ο κ. Ν. Κοτζιάς στα νεανικά του χρόνια να ήταν ομόσταυλος των ΣΥΡΙΖΑίων, μπορεί να ήταν συνιδρυτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά η μεταπήδησή του στο ΠΑΣΟΚ και η στενή σχέση του με τον κ. Γ. Παπανδρέου, τον οδήγησε να χάσει την εμπιστοσύνη των πρώην συντρόφων του (ίσως και λόγω της φιλοαμερικανικής τοποθέτησής του σε πλείστα θέματα).

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Ν. Κοτζιά να είχε εισηγηθεί στον κ. Τσίπρα να μη πραγματοποιήσει το ταξίδι του στην Σμύρνη, όπου τον χρησιμοποίησε ο κ. Νταβούτογλου -το καθεστώς Ερντογάν, δηλαδή- για να κάνει την προπαγάνδα του. Αλλά, οι κατευθύνοντες την κυβέρνηση -ΣΥΡΙΖΑίοι του 4%- τον συμβούλευσαν διαφορετικά, και στην αλησμόνητη Σμύρνη ο κ. πρωθυπουργός χαζογελούσε δίπλα στον Νταβούτογλου, προσφέροντας και κόκκινα τριαντάφυλλα στις γυναίκες λόγω της Ημέρας της Γυναίκας.

Μόνο που τα τριαντάφυλλα ήσαν κόκκινα από το αίμα των 5.406 γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους σε μία τριετία. Ή, μπορεί και από το αίμα του μητροπολίτη Χρυσόστομου Σμύρνης, που μαρτύρησε εκεί στα σοκάκια που βάδιζε ο κ. Τσίπρας με τον πονηρό Ασιάτη πρωθυπουργό.

[Κατά τον ίδιο τρόπο απομονώθηκε και ο κ. Καμμένος. Ίσως εκεί να οφείλεται ο εκνευρισμός με τον οποίο αντιμετώπισε την υπόθεση Μουζάλα). Ανέλαβε συντονιστής ο αναπλ. υπουργός κ. Βίτσας, αφού πρώτα ο στρατός ήταν εκείνος που έσωσε την κατάσταση κατασκευάζοντας τα hot spots, και ο οποίος περιέργως απουσιάζει από τα σύνορα με τα Σκόπια!]

Μεταφέρω εκτενή αποσπάσματα από άρθρο παλαιού διπλωμάτη στο tribune, ο οποίος γνωρίζει καλά το παρασκήνιο. Αφού καταλογίζει ευθύνη και στον κ. Μουζάλα, ότι αρνείται επαφή με το ΥΠΕΞ και προβαίνει σε ενέργειες εν αγνοία του αρμοδίου υπουργού, αποκαλύπτει το είδος των σχέσεων Ξυδάκη - Κοτζιά, γράφοντας:

«Πολλοί στο ΥΠΕΞ σχολίαζαν ότι ο κ. Κοτζιάς έμεινε μακριά από αυτά. Και πολλοί αποδίδουν την απόστασή του και στον εσωτερικό πόλεμο που του κάνει ο κ. Ξυδάκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, ενώ ο κ. Κοτζιάς πολλές φορές λέγει "όχι" στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο κ. Ξυδάκης σπεύδει να κάνει ό,τι του ζητηθεί.

» Η "ψυχρότητα" του Μαξίμου προς τον κ. Κοτζιά φαίνεται ότι ξεκίνησε όταν ο τελευταίος θεώρησε ως μη σκόπιμο το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έφτασε τότε να κάνει επίσκεψη στο ΥΠΕΞ και να προκαλέσει σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς ώστε να εξαναγκάσει το ζήτημα.

» Αντίθετα ο κ. Ξυδάκης προσπαθεί πάντα να ικανοποιεί τα επικοινωνιακά του Μαξίμου ακόμα και αν το timing δεν ταιριάζει με τις επιταγές της εξωτερικής πολιτικής (όπως μας το έθεσε ωμά πρέσβυς, «γλύφει συνέχεια το Μαξίμου και εκνευρίζει τον Κοτζιά»).

» Σε αυτό επίσης αποδίδουν την ακινησία των αρμοδίων Γ΄ Διευθύνσεων που υπάγονται στον κ. Ξυδάκη στο προσφυγικό θέμα. Σημειωτέον ότι οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη περί μετατροπής της Ελλάδος σε χώρα υποδοχής μεταναστών εξέπληξαν εξαιρετικά δυσάρεστα το κοινό του ΥΠΕΞ, το οποίο δεν έχει συνηθίσει σε αριστερίστικες δηλώσεις για κράτη χωρίς εθνικές αναφορές».