Skip to main content

Οι αποκαλύψεις Δραγασάκη για το παράλληλο σύστημα τραπεζών

Τα κρίσιμα ερωτήματα για το σχέδιο δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος και οι πληροφορίες για τον εφοπλιστή Θόδωρο Βενιάμη και το Mega.

Σουλτάνος ο Ερντογάν στην Τουρκία, με γιουσουφάκι τον Νταβούτογλου. Με την αυτοδυναμία στο κόμμα του δεν χρειάζεται αναθεώρηση του συντάγματος, θα ασκήσει ανενόχλητος τα δικτατορικά του καθήκοντα. Ούτως ή άλλος ο ρόλος του Νταβούτογλου είναι να του δίνει το μαντηλάκι για να φυσήξει την μύτη του.

Όμως, η κατάσταση στην Τουρκία δεν παρουσιάζει σημεία ηρεμίας. Οι εξαγωγές χρυσού από την Τουρκία στην Ελβετία κατά τον μήνα Σεπτέμβριο είχαν αύξηση… 627%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι Τούρκοι, δεν τα κρύβουν στα στρώματα. Εκτός και αν τις εξαγωγές τις έκανε αποκλειστικά η οικογένεια Ερντογάν για να εξασφαλίσουν τα γηρατειά τους (αν προλάβουν να φύγουν, όταν έρθει η ώρα).

Οι ΗΠΑ αβαντάρουν το τουρκόψυχο κόμμα της Θράκης. Σε δεξίωση που δόθηκε στην Θεσσαλονίκη για την καινούργια Πρόξενο των ΗΠΑ, προσκλήθηκε και το τουρκόψυχο κόμμα της Θράκης, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια. Προσκλήθηκαν άραγε και όλα τα άλλα -καμιά σαρανταριά- κόμματα που λειτουργούν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής;

Εξακολουθεί η κυβέρνηση να αιωροβατεί. Ο Δραγασάκης αποκάλυψε ότι σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Απ’ αυτήν την άποψη, είπε, «έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας γρήγορα, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Δεν εξετάζω ότι η λειτουργία τραπεζών στην Ε.Ε. υπόκειται σε κανονισμούς, αλλά ρωτάω: Με ποιες καταθέσεις θα αναπτυχθούν αυτές οι Τράπεζες, ώστε να φτάσουν στο επίπεδο των τεσσάρων συστημικών; Εκτός κι αν αποφάσισαν οι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι αριστεροί του χαβιαριού, να καταθέσουν τα λεφτά τους σε νέα τράπεζα. Τότε θα ξεπεράσουμε σε κεφάλαια και την ΕΚΤ.

Σας το είπα πριν από 10 μέρες. Οι καινούργιες πληροφορίες λένε, ότι μια ανάσα χωρίζει τον εφοπλιστή Θόδωρο Βενιάμη από το να περάσει στα δικά του χέρια το Mega. Ο Βενιάμης, είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποφάσισε ο Παππάς, να δώσει τα κανάλια «στα χέρια του λαού».

Το ξέρετε ότι οι Τζιχαντιστές με τους μόνους που δεν πολεμούν και δεν έχουν ούτε την πρόθεση να προχωρήσουν σε πόλεμο εναντίον τους, είναι οι Ισραηλινοί; Την πραγματικά αυτή εντυπωσιακή διαπίστωση την έκανε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Mose Yalon, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες. Απέφυγε να εξηγήσει το γιατί. Σού λέει, όλοι το καταλαβαίνουν, γιατί να κάνω τον κόπο;

Στην Καστοριά, εργολάβος υποχρεώνεται να κατασκευάσει από την αρχή δρόμο με τις πολλές κατασκευαστικές ατέλειες. Ο Δήμος αρνείται να παραλάβει το έργο, και ο εργολάβος αναγκάζεται να ξεκινήσει από την αρχή. Αφελής ερώτηση, σταθερά επαναλαμβανόμενη από την στήλη: Ποιος ελέγχει τις επιτροπές που παραλαμβάνουν δημοτικά έργα; Δεν έχουν ακούσει οι δήμαρχοι ότι τα φακελάκια κινούνται μεταξύ 1,5-25,% επί της αξίας του έργου; Ή και οι δήμαρχοι πρέπει να ελεγχθούν; Τα έργα που παραλαμβάνονται ημιτελή δεν τα βλέπουν;

Καλλισθένης