Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Ναι» στην έκδοση του Ρώσου μάγου των bitcoin (vid)

Θετικά γνωμοδότησε για την έκδοσή του στις ΗΠΑ το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης - Τι υποστήριξε ο ίδιος - Στον Άρειο Πάγο προσφεύγει η υπεράσπιση

Υπέρ της έκδοσης του 38χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, που κατηγορείται ότι «ξέπλυνε» 4 δισ. δολάρια, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής bitcoin, γνωμοδότησε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να παραδοθούν όλα τα πειστήρια (υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα), που βρέθηκαν στην κατοχή του, στις αμερικανικές αρχές.

Ο κατηγορούμενος για άλλη μία φορά είπε ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ήταν ένας απλός τεχνικός. «Δεν ήμουν ούτε διαχειριστής ούτε ιδιοκτήτης, αλλά και ούτε λογιστής της συγκεκριμένης πλατφόρμας», είπε ο Βίνικ, ενώ υποστήριξε ότι προσελήφθη ούτως ώστε να παρέχει τεχνικές υπηρεσίες στην ιστοσελίδα.

Το περιεχόμενο των τάμπλετ που βρέθηκε στην κατοχή του, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε καμία σχέση με την εργασία του, αλλά περιείχαν κινούμενα σχέδια για τα παιδιά του.

Προσφυγή στον Άρειο Πάγο

Όπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η υπεράσπιση θα ασκήσει έφεση, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο, για αυτήν την «πολλή σοβαρή και πρωτόφαντη» υπόθεση. Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος διατηρεί αυτό το δικαίωμα για 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Δεν έχουμε δει το σκεπτικό του βουλεύματος, διότι όταν απηγγέλθη η απόφαση η πρόεδρος περιορίστηκε μόνον στο δια ταύτα. Περιμένουμε να δούμε πώς τεκμηριώνει αυτήν την απόφαση το Συμβούλιο για να το σχολιάσουμε», τόνισε ο κ. Λυκουρέζος και πρόσθεσε:

«Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα είναι καλύτερο το αποτέλεσμα, διότι πιστεύουμε ότι οι νομικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την έκδοση του πελάτη μας στις ΗΠΑ δεν συντρέχουν στην υπόθεση αυτή, η οποία είναι μία πάρα πολλή σοβαρή και πρωτόφαντη για τα ελληνικά δικαστήρια».

Για το αίτημα έκδοσης στη Ρωσία

Σε ό,τι αφορά το παράλληλο αίτημα προς έκδοση στη Ρωσία, αυτό θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου. Ο δικηγόρος του Βίνικ υποστήριξε ότι δεν έχει ακόμη εκδικαστεί και εξέφρασε την πεποίθησή του πως εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει και αυτό, υπενθυμίζοντας ότι ο κατηγορούμενος έχει συναινέσει στην έκδοση, αρνούμενος, βέβαια, την κατηγορία που του προσάπτουν οι ρωσικές αρχές περί απάτης.

Από την πλευρά του, ο δεύτερος συνήγορος του Ρώσου κατηγορούμενο, Ηλίας Σπυρλιάδης, δήλωσε: «Δεν βρήκαμε καν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη μας, στη δικογραφία δεν προσκομίζεται καμία τραπεζική συναλλαγή, χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές με bitcoin».

«Φρονούμε ότι ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει με μεγάλη ενδελέχεια όλα τα στοιχεία», πρόσθεσε ο κ. Σπυρλιάδης.

Το χρονικό και οι κατηγορίες

Ο εκζητούμενος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ως «εγκέφαλο» της μεγαλύτερης πλατφόρμας παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα), από κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.ά.

Όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoins και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ..

Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά τη γνωμοδότηση, την τελική απόφαση στις περιπτώσεις αλλοδαπών που εκζητούνται έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τις τελευταίες μέρες έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης νέο αίτημα για την έκδοση του 38χρονου, αυτή τη φορά από τη Ρωσία, όπου κατηγορείται για απάτη, ύψους περίπου 10.000 ευρώ- με εμπορεύματα.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Δικαστικό Συμβούλιο -σε άλλη δικάσιμο που θα προσδιοριστεί- θα κληθεί να γνωμοδοτήσει και για το αίτημα των Ρώσων. Ο ίδιος, πάντως, είχε δηλώσει ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα ότι «συναινεί στο αίτημα των ρωσικών αρχών να εκδοθεί στη χώρα του».