Skip to main content

Οι αποδόσεις των ομολόγων σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ

Το καλό κλίμα στην εγχώρια αγορά ομολόγων είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ασφαλέστερος προάγγελος για την έκδοση νέου επταετούς ομολόγου.

Το ένα μετά το άλλο, σπάει προς τα κάτω τα ρεκόρ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ηδη, η επιστροφή στο 2005 είναι γεγονός, καθώς ήδη, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας το ποσοστό είχε διαρρήξει το φράγμα του 4%, είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στο 3,87% και η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίζεται.

Ανάλογη, βεβαίως είναι και η εικόνα με το spread του κρισιμότερου ελληνικού ομολόγου, που εμφανίζει πλέον τιμή κοντά στις 350 - 360 μονάδες βάσης.

Το καλό κλίμα στην εγχώρια αγορά ομολόγων είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ασφαλέστερος προάγγελος για την έκδοση νέου επταετούς ομολόγου που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών είτε στα τέλη Ιανουαρίου 2018 είτε λίγο αργότερα με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι η ισχυρή αποκλιμάκωση συνεχίζεται και στις αποδόσεις του διετούς και πενταετούς ομολόγου που διαπραγματεύονται αντίστοιχα στο 1,90% και 3,31%.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι το ράλι ανόδου τιμών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι αποτέλεσμα της ρευστότητας που απελευθερώθηκε μετά την ανταλλαγή των 20 ομολόγων του PSI  με 5 νέα ομόλογα. Η διαδικασία ξεκίνησε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2017 και συνεχίζεται απρόσκοπτα.