Skip to main content

Η απειλή της ΕΚΤ για στραγγαλισμό της οικονομίας είναι εδώ

Το παρασκήνιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, όπως το περιγράφει στη Voria.gr γνώστης των διεργασιών.

Μπορεί επισήμως να διαψεύδεται, ωστόσο, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο επιμένουν μιλώντας στη Voria.gr: Εγινε και μάλιστα μακροσκελής συζήτηση για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που δίνονται ως collaterals για την άντληση ρευστότητας από τον ELA στη τελευταία συνεδρίαη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Τελικώς, επελέγη η λύση της μείωσης της χορηγούμενης ρευστότητας μέσω του ELA, ως πρώτη προειδοποιητική βολή.

Ωστόσο, η προοπτική του κουρέματος είναι υπαρκτή και δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνιση του ξανά στη σημερινή ή στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η Φρανκφούρτη ως γνωστόν κρατά στα χέρια της το μεγαλύτερο μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά και αν δεν κλείσει η συμφωνία μέσα στις προσεχείς μέρες, αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Το μόνο καλό είναι ότι στη Γερμανία, απ' όπου κινούνται τα νήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που αγαπούν την Ελλάδας.

Για παράδειγμα, όπως πληροφορείται η Voria.gr ένας καλός φίλος της παραμένει ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας. Μάλιστα, αυτόν τον καιρό, έχει αναλάβει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, γεγονός το οποίο δίνει πόντους στο ισχνό «φιλελληνικό λόμπυ» της γερμανικής πρωτεύουσας.