Skip to main content

Οι απαιτήσεις των φορέων της Θεσσαλονίκης και ο «ώριμος» πρωθυπουργός

Τι προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης στο Διοικητήριο.

Του Νίκου Ηλιάδη

Δύο αλλαγές, σε σχέση με πέρυσι, είχε η φετινή σύσκεψη των εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό η οποία γίνεται παραδοσιακά εδώ και κάμποσα χρόνια λίγο πριν από τη ΔΕΘ. Η πρώτη είχε καθαρά χωροταξικό χαρακτήρα. Έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο Διοικητήριο, όπου εδρεύει από τον περασμένο Δεκέμβριο το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συσκέψεις αυτές γίνονταν στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι το οποίο επισήμανε χθες στην εισαγωγική παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως φέτος «ήρθε η Αθήνα στη Θεσσαλονίκη». Την ανάγκη να γίνονται οι συναντήσεις αυτές στη Θεσσαλονίκη την είχαν επισημάνει εδώ και χρόνια οι εκπρόσωποι των φορέων. Τόσο για λόγους συμβολισμού όσο και για πρακτικούς λόγους καθώς δεν θα χρειαζόταν περί τα 15 άτομα να κατεβαίνουν στην Αθήνα.

Ωστόσο, βεβαίως, στην πολιτική εκείνο που στο τέλος έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα. Κατά το παρελθόν υπήρχαν φορείς οι οποίοι κάθε χρόνο παρέδιδαν στον πρωθυπουργό αυτούσιο το υπόμνημα της προηγούμενης χρονιάς καθώς στο μεταξύ δεν είχε γίνει το παραμικρό απ’ όσα είχαν ζητήσει έναν χρόνο πριν. Τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης θα κριθούν συνεπώς μέσα στους επόμενους μήνες.

Πάντως, όπως υπογράμμισαν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, για πρώτη φορά χθες ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε «κάπως διαφορετικός» κι αυτή είναι η δεύτερη αλλαγή σε σχέση με πέρυσι.

Όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε κάποια στιγμή μιλώντας προς τους εκπροσώπους των φορέων «πλέον όλοι μας είμαστε πιο ώριμοι». Η «ωριμότητα» του πρωθυπουργού εκδηλώθηκε με δύο τρόπους: πρώτον, απέφυγε να δώσει υποσχέσεις, ακόμη και για τα απλούστερα από τα ζητήματα τα οποία του έθεσαν οι φορείς καθώς, όλα ανεξαιρέτως χρειάζονται χρήματα για να προχωρήσουν. Δεύτερον, αναγνώρισε ότι πολλά από τα σημαντικά θέματα, κυρίως αυτά τα οποία αφορούν τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει μονομερείς αποφάσεις, χωρίς προηγούμενη έγκριση των «θεσμών». Το είπε ξεκάθαρα αυτό ο κ. Τσίπρας όταν του ετέθη το αίτημα θέσπισης ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις. Είναι δύσκολο θέμα, παραδέχθηκε, υποσχόμενος πως θα προσπαθήσει να το περάσει κατά την τρίτη αξιολόγηση.

Πάντως, εάν εξαιρέσει κανείς κάποια ειδικά θέματα όπως για παράδειγμα τα έργα διασύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τα περισσότερα από τα αιτήματα που ετέθησαν αφορούν γενικότερα τους παραγωγικούς κλάδους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες και η υλοποίησή τους συνδέεται άμεσα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κ.ο.κ. Εξ ου και ο πρωθυπουργός παρέπεμψε για τα περισσότερα, στην μετά το 2018 περίοδο.

Βεβαίως, παρά την «ωριμότητά του» ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επαναλάβει, ακόμη και μέσα σε αυτήν την κλειστή σύσκεψη, το βασικό κυβερνητικό αφήγημα περί ανάταξης της οικονομίας, περί σημαντικών ρυθμών ανάπτυξης, περί εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 κ.λπ. Ενδεχομένως, ως προοίμιο του τρόπου με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί και κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.