Skip to main content

Οι απαιτήσεις των ευρωπαίων για συμφωνία και το... χιούμορ του ΣΥΡΙΖΑ

Οι απαιτήσεις των ευρωπαίων για ακύρωση των αντιμνημονιακών νόμων, το ... χιούμορ του ΣΥΡΙΖΑ και οι παράλληλοι βίο και το κάρφωμα στον Λαφαζάνη.

Λέγεται ότι οι Ευρωπαίοι μάς ζητούν την ακύρωση των αντιμνημονιακών νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως μονομερών ενεργειών, παρότι υπογράψαμε τον Φεβρουάριο ότι δεν θα κάνουμε. Αλλά κάναμε, επειδή κάποιοι υπουργοί θέλησαν να φροντίσουν την πελατεία τους.

Αυτό, έστω και δύσκολα, μπορεί να γίνει. Αποκλείεται όμως οι «προοδευτικοί» υπουργοί να δεχθούν ακύρωση των διορισμών συζύγων, γιων, θυγατέρων, ανεψιών, κολλητών, στελεχών, επειδή θα είναι αντίθετο με την αντίληψη που έχουν για την αξιοκρατία. Όλα κι όλα. Δεν θα θυσιάσουν το ιδεολογικό υπόβαθρο της νομενκλατούρας στο βωμό της σωτηρίας της χώρας.

Μέσα στην μαυρίλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει χιούμορ. Κατηγορεί τους προηγούμενους για κομματικό - πελατειακό κράτος. Δεν είναι μόνον ότι μέσα σε έξη μήνες αλώθηκε ο κρατικός μηχανισμός στα υψηλά κλιμάκια. Αλλά είναι και το ότι από την μεταπολίτευση, δεν γνώρισα στέλεχος της Αριστεράς που να μη είναι στο Δημόσιο. Τίνος πελατεία ήταν;

Αποδείχθηκε… Είμαστε άξιοι των προγόνων μας. Μέσα σε πέντε χρόνια καταφέραμε να διαλύσουμε τα πολιτικά κόμματα, την χώρα, και το τελευταίο εξάμηνο και την Ευρώπη. Το επόμενο βήμα είναι να διασπάσουμε την υφήλιο, και ακολουθεί το Σύμπαν. Για μετά, βλέπουμε.

Βίοι Παράλληλοι. Στην Μέρκελ έμειναν σύμμαχοι οι πρώην σοβιετικές χώρες, στην Κωνσταντοπούλου οι πρώην σοβιετικοί υμνητές. Ο Σόιμπλε διέλυσε το όνειρο της «Γερμανικής Ευρώπης» και τσάκισε την ηγεμονική εικόνα της Μέρκελ, ο Λαφαζάνης τσάκισε την προοπτική ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και την εικόνα του Τσίπρα, που δεν μπορεί να πείσει ούτε τους συντρόφους του, πόσο μάλλον τους Ευρωπαίους.

Ο Λαφαζάνης δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραιτηθεί από υπουργός. Μπορεί να αναλάβει τη διεύθυνση του Turkish Stream στο ελληνικό τμήμα. Δεν έχει σημασία ότι αναβλήθηκε η κατασκευή του, με πιθανότερη τη ματαίωση. Ούτε ότι, και αν ακόμη γίνει ο αγωγός, δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι Αμερικανοί να διέλθει από την Ελλάδα (ξέρουν αυτοί τους τρόπους). Σημασία έχει ότι ο Παναγιώτης μέσα στα νεφελώδη οράματά του ότι αποτελεί τον διάδοχο του Στάλιν, θα βρει τρόπο να γίνει ο αγωγός (και να πάρουμε και προκαταβολή τα πέντε δισ. ευρώ, μη ξεχνάμε - το είπε ο Στρατούλης).

Τον κάρφωσε όμως τον Παναγιώτη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανασία Αναγνωστοπούλου, γράφοντας: «… κορυφαίος βουλευτής που ψήφισε "παρών" και που είναι υπέρ της δραχμής, είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι σε αυτή τη φάση "δεν μπορούμε να βγούμε από το ευρώ γιατί αυτό θα σημάνει καταστροφή". Όταν τον ρώτησα, για ποιο λόγο τότε δεν θα υπερψηφίσει την εξουσιοδότηση για συμφωνία, η απάντηση μου φάνηκε απολύτως κυνική: "κάποιοι πρέπει να υπερψηφίσουν και κάποιοι να καταψηφίσουν" (επομένως κάποιοι πρέπει να το παίξουν "αριστεροί" σε βάρος αυτών που θα δαχτυλοδειχτούν ως "δεξιοί")».

Λένε, ότι η Σύνοδος Κορυφής των 28 που ματαιώθηκε, οφείλεται στον φόβο που είχαν οι Γερμανοί, από πληροφορίες, ότι οι Βρετανοί είχαν σκοπό να «τα κάνουν λίμπα» σε βάρος των Γερμανών. Οι Αμερικανοί αποφάσισαν: Τώρα βγάζουν μπροστά τους Γάλλους, με τους Βρετανούς εργαλείο.

Ρητορική ερώτηση: Ο Τσίπρας εξακολουθεί να φαντασιώνεται ότι το ισχυρό «όχι» αποτελεί διαπραγματευτικό ατού να καθυποτάξει τους δανειστές; Κι αυτοί που το πίστεψαν, πότε θα καταλάβουν πόσο εύκολα μπορούν να τους «δουλέψουν»;

Καλλισθένης