Skip to main content

Η εμπλοκή στο Σκοπιανό και η υπεραισιοδοξία του Ευκλείδη

Η διαφαινόμενη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, η νέα αυταπάτη της κυβέρνησης και η βιασύνη για την ένταξη Αλβανίας και Σκοπίων στην ΕΕ

Κι αυτό το προείπαμε στη Voria.gr: Ο Ζάεφ εκτίμησε ότι οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα στην Αχρίδα δεν απέδωσαν ιδιαίτερη πρόοδο και επομένως δεν υπάρχει βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Τι γράψαμε εμείς, πριν από μία εβδομάδα; Ότι από την στιγμή που έκλεισε συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, στις 12 Μαΐου, δεν μένει χρόνος αρκετός για ολοκλήρωση συμφωνίας πακέτου. [Για συμφωνία πακέτου, μιλάμε. Ελπίζω να μη γίνει καμιά πατάτα σαλαμοποίησης]

Τσακαλώτος: «Ήμασταν υπεραισιόδοξοι για την καταπολέμηση φοροδιαφυγής». Άλλη μια… αυταπάτη δηλαδή, που θα έλεγε και πρωθυπουργός. Η αλήθεια είναι σύντροφοι, ότι στο μόνο που πετύχατε, είναι να βολέψετε συγγενείς και φίλους στο δημόσιο, αφαιρώντας χρήμα από τις συντάξεις, για τους μισθούς τους. Σε όλα τα άλλα αυταπατηθήκατε. Ό,τι δηλαδή βολεύει τα αφεντικά, που μας φόρτωσαν άλλα 100 δισ. χρέος

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες έχει αρχίσει να ανοικοδομείται. Μετά την κατεδάφισή του, πριν από τρία χρόνια, η υπουργός Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, επιθεώρησε τα έργα που άρχισαν για την εκκλησία που είχε κτισθεί το 1800. Η κατεδάφιση του ναού είχε ξεσηκώσει τους κατοίκους.

Γιατί αποφασίστηκε η ανοικοδόμηση; Ο εξωμότης δήμαρχος πιστεύει ότι αυτό θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα. Ό,τι κάνουν και οι Τούρκοι δηλαδή, σε ορισμένες περιοχές με αναστύλωση εκκλησιών. Αλλά, αυτές τις πράξεις μας τις παρουσιάζουν ως δείγμα θρησκευτικής ανεξιθρησκείας.

Είπε ο Δήμος Βερύκιος, για τις περικοπές τω συντάξεων από τις χήρες. «Να πάρουν τον πισινό τους οι χήρες και να πάνε να δουλέψουν». Ουδέν σχόλιο. Ένας αυτοπροσδιοριζόμενος αριστερός, έχει ηθικό πλεονέκτημα.

Δεν βιάζεται μόνον ο Κοτζιάς να δωρίσει στους Σκοπιανούς κληρονομιά της Ελλάδας. Βιάζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που πρότεινε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων.

Φυσικά και εκπλήσσει αυτή η πρόταση, όχι μόνον επειδή αυτή την στιγμή διεξάγονται συνομιλίες για το όνομα των Σκοπίων, ούτε επειδή η Ε.Ε. είναι δεσμευμένη να μη δεχθεί ως FYROM τα Σκόπια, αλλά και επειδή η ίδια Επιτροπή μόλις πρόσφατα έχει διαπιστώσει, πως Αλβανοί και Σκοπιανοί, δεν εκπλήρωσαν τα προαπαιτούμενα.

Και φυσικά, εφευρίσκουν ανόητα επιχειρήματα για να μη πουν ότι όλη η ιστορία γίνεται για τον φόβο των Ρώσων, παρόλο που το ομολόγησαν οι Αμερικανοί. Είπε ο Γιούνκερ, ότι πρέπει να ενταχθούν στην Ε.Ε. τα δυτικά Βαλκάνια, για να αποφευχθούν οι πόλεμοι μεταξύ των χωρών. Τι θα κάνει δηλαδή ο Γιούνκερ αν αρχίσουν να αλληλοπυροβολούνται Σέρβοι και Κοσοβάροι; Θα μπει ανάμεσά τους;

[Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε και για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Ότι θα ζήσουμε ειρηνικά με τους Τούρκους, ως μέλη της ίδιας συμμαχίας. Και τώρα μας λέει το ΝΑΤΟ, κόψτε το λαιμό σας και βρείτε τα μεταξύ σας. Τέτοια αλληλεγγύη].