Skip to main content

Η απάντηση Ζέρβα στους Onirama για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Όλα ξεκίνησαν μετά την κριτική που άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Ζέρβας για την αμοιβή του συγκροτήματος για τη συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη.

Απάντηση στην ανακοίνωση της εταιρείας management που εκπροσωπεί τους Onirama, έδωσε o δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά την έκταση που πήρε το θέμα για το κόστος της συναυλίας του συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη την εορταστική περίοδο.

Όλα ξεκίνησαν μετά την κριτική που άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, όπου είχε αναφέρει πως για την αμοιβή του συγκροτήματος η Θεσσαλονίκη «θα πληρώσει 19.250 ευρώ, ενώ ο δήμος Λάρισας πέρσι είχε δώσει 8.000 ευρώ λιγότερα».

Άμεση ήταν η απάντηση της εταιρείας management  που εκπροσωπεί τους Onirama, η οποία, μάλιστα, είχε κάνει λόγο για ψευδή δημοσιεύματα και είχε διαμηνύσει πως θα ακολουθήσει τη νομική οδό».

«Πρόκειται για αναληθή και ψευδή δημοσιεύματα τα οποία αφορούν το κόστος του συνόλου των εξόδων της εκδήλωσης και όχι την αμοιβή των Onirama, άρα αποτελούν ξεκάθαρη συκοφαντική δυσφήμιση για το συγκρότημα», υπογράμμισε η εταιρεία.

Σήμερα επανήρθε στο θέμα ο δημοτικός σύμβουλος ξεκαθαρίζοντας πως «στο πλαίσιο αυτού του ρόλου και όχι στη λογική του «κλείσε τα μάτια», ασκήθηκε κριτική ως προς τα κόστη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017»

«Ούτε “fake” ούτε “news”. Απλώς μια μικρή περιήγηση στο «Διαύγεια». Ως δημοτικοί σύμβουλοι εκφράζουμε τη γνώμη μας στις εισηγήσεις της διοίκησης και μεριμνούμε για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου και όχι στη λογική του «κλείσε τα μάτια», ασκήθηκε κριτική ως προς τα κόστη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017 που για μια ακόμη φορά έφτασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου, με πλημμελή ενημέρωση και υψηλό κόστος», σημειώνει ο κ. Ζέρβας και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, η εισήγηση με αριθμό 53 στο 23ο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης της 13-11-2017, που κληθήκαμε να ψηφίσουμε ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Ε. Στην εταιρία LYKOS PRODUCTIONS Μ/Ι.Κ.Ε., Προβολή & Διοργάνωση Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων, Βουλής 38 Αθήνα, Τ.Κ. 10557,  την πραγματοποίηση της συναυλίας των

«ΟΝΙΡΑΜΑ», έναντι συνολικού ποσού 19.250,00 € συμπεριλαμβανομένων όλων των νομίμων κρατήσεων και φόρων.
ΣΤ. Στην εταιρία MINOS EMI, Λεωφόρος Μεσογείων 245-7 15451 Αθήνα, την πραγματοποίηση της συναυλίας των «ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ’», έναντι συνολικού ποσού 22.600,00€ συμπεριλαμβανομένων όλων των νομίμων κρατήσεων και φόρων.
….
IΣΤ. Την έκδοση 25 αεροπορικών εισιτηρίων, για την πραγματοποίηση των συναυλιών των συγκροτημάτων ΟΝΙΡΑΜΑ , ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ, και TRIO MUSIKANTI, στην εταιρεία «Memphis Travel» - Ταξιδιωτικός Οργανισμός, ΜΕΜΦΙΣ Α.Ε., Αριστοτέλους 3, Τ.Κ. 54624 Θεσσαλονίκη,  έναντι συνολικού ποσού 5.990,00 € συμπεριλαμβανομένων όλων των νομίμων κρατήσεων και φόρων.»

Όταν λοιπόν γνωρίζουμε ότι:

- ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει ιδιόκτητη εξέδρα για τη διοργάνωση συναυλιών ή οποία μάλιστα σύμφωνα με την παρούσα εισήγηση θα είναι εγκατεστημένη στην Πλ. Αριστοτέλους, για την περίοδο των εορτών
-ενώ υπάρχει από τον Δεκέμβριο του 2016 εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το 2017 για την κάλυψη των δαπανών των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο μόλις στις 13/11/2017,
- η  Οικονομική Επιτροπή με απόφασή της στις 29-9-2017 κατακύρωσε σε συγκεκριμένη εταιρεία το αποτέλεσμα δημόσιου ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση εργασιών “ΗΧΟ-ΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ” για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017 και
- το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων δεν συμπεριλαμβάνεται σε όσα έχουν συμφωνηθεί με τις εταιρείες παραγωγής μουσικών εκδηλώσεων

Οι εκάστοτε αποφάσεις άλλωστε, τόσο στο Δήμο Θεσσαλονίκης όσο και σε όλους τους ΟΤΑ, για τη διοργάνωση  εκδηλώσεων πάγια αναφέρουν σε ξεχωριστή κατηγορία δαπανών:
α) αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές καλλιτεχνών και
β) αναλυτικά έξοδα διοργάνωσης  (εξέδρα, ηχοφωτιστική κάλυψη, αεροπορικά εισιτήρια, έξοδα φιλοξενίας κλπ) τα οποία με βάση τη νομοθεσία  για τους  ΟΤΑ αποτελούν αντικείμενο δημόσιων διαγωνισμών μια και δεν αποτελούν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Τέτοιες δαπάνες δεν μπορούν να γίνονται με απευθείας αναθέσεις.

Υπάρχουν άλλωστε πολλά συγκριτικά στοιχεία αντίστοιχων εκδηλώσεων σε άλλους Δήμους και μάλιστα πρόσφατα.
Είναι λοιπόν εύλογα τα ερωτήματα που εγείρει η  απόφαση της διοίκησης.
Ερωτήματα που δεν αφορούν στην επιλογή των συγκεκριμένων μουσικών σχημάτων, τα οποία αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα αγαπητά στην πόλη αλλά στη χρηστή διαχείριση του ποσού των 140.000 ευρώ που θα κοστίσουν φέτος οι χριστουγεννιάτικες γιορτές στο Δήμο μας.
Τελικά υπάρχει κάποιος δήμαρχος, αντιδήμαρχος, διοργανωτής, εκπρόσωπος για να μας εξηγήσει τί ακριβώς συμπεριλαμβάνει το κόστος των εν λόγω συναυλιών και πώς αυτό επιμερίζεται;

Σε κάθε περίπτωση πάντως διανύοντας μια περίοδο οικονομικής κρίσης και γενικότερης εξοικονόμησης δαπανών η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων θα πρέπει πέραν της ελκυστικότητας τους να αποτελούν υπόδειγμα χρηστής και λογικής διαχείρισης. Η διάθεση συνολικά 46.000 Ευρώ για τη διοργάνωση 2 μόνο συναυλιών θυμίζει  άλλες εποχές, τις οποίες η παρούσα διοίκηση αποστρέφεται –φραστικά τουλάχιστον- μετά βδελυγμίας».