Skip to main content

Θωρακισμένος από πλημμύρες ο Ανθεμούντας όταν ολοκληρωθεί το ΕΣΠΑ

Ο μεγαλύτερος χείμαρρος της ανατολικής Θεσσαλονίκης θα προστατευτεί πλήρως όταν ολοκληρωθεί το νέο αντιπλημμυρικό έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Το θέμα της επείγουσας αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής του μεγαλύτερου χειμάρρου της ανατολικής Θεσσαλονίκης, του Ανθεμούντα, απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ).

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Βασίλης Ιγνατιάδης, επισήμανε πως η αντιπλημμυρική θωράκιση του Ανθεμούντα είναι ελλιπής, όπως αποδεικνύεται κι από τα συνεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, που είχαν μέχρι και συνέπεια το θάνατο μιας γυναίκας στο δήμο Θερμαϊκού. «Οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι ελάχιστες και στο δήμο Θέρμης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κάθε χρόνο, με τα χωράφια της περιοχής και τις εγκαταστάσεις να πλημμυρίζουν. Υπάρχει σειρά έργων που πρέπει να γίνουν άμεσα, ενώ δεν υπάρχει καν συνολική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Το νέο έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ προβλέπει έργα στα 2,7 χλμ. από τα 15 χλμ. Οι παρεμβάσεις που έγιναν σε μέρος του Ανθεμούντα και στο δήμο Θερμαϊκού δεν είναι επαρκείς», τόνισε ο κ. Ιγνατιάδης.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είπε ότι ένα τμήμα του χειμάρρου του Ανθεμούντα διευθετήθηκε το 2008 από την πρώτη γέφυρα στον οικισμό των Βασιλικών μέχρι την ιρλανδική διάβαση στη θέση «Αράπη Μύλος» (περίπου 2 χλμ.), με 2,7 εκ. ευρώ, ενώ από το ύψος της γέφυρας Σουρωτής – Ταγαράδων μέχρι το Θερμαϊκό (12 χλμ.) έγιναν εργασίες διευθέτησης από την πρώην ΜΟΜΑ.

«Το έργο διευθέτησης του χειμάρρου του Ανθεμούντα, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό περίπου 9 εκ. ευρώ θα διευθετήσει ένα τμήμα 2,7 χλμ. του χειμάρρου, αλλά και τα τμήματα των έξι χειμάρρων που εκβάλουν στον Ανθεμούντα. Το έργο αυτό γίνεται εντός των ορίων του δήμου Θέρμης από εκεί που τελείωσε το πρώτο έργο μέχρι τη θέση που συναντά την κοινοτική οδό που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν. Ρυσίου – Σουρωτής – Βασιλικών με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Μετά την ολοκλήρωσή του δηλαδή ο Ανθεμούντας θα είναι διευθετημένος από τα Βασιλικά μέχρι το Θερμαϊκό, προστατεύοντας επαρκώς όλη την περιοχή», τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα κατασκευής περιφερειακής τάφρου στα Βασιλικά, αλλά εάν προκύψει η ανάγκη η Περιφέρεια θα συνδράμει, ενώ για το ρέμα που διέρχεται από την περιοχή Ν. Ραιδεστού – Τριαδίου σημείωσε ότι δεν έχει προβλεφθεί διευθέτηση.