Skip to main content

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ρίχνουν νερό στον μύλο του Ερντογάν

Όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες -πλην της Γερμανίας και Γαλλίας-, που έχουν Τούρκους στον πληθυσμό τους, αρνήθηκαν πολιτικές συγκεντρώσεις.

Η ολλανδοτουρκική ρήξη θα μπορούσε να αποτελέσει το σενάριο μιας συνωμοσιολογικής ταινίας, με τους δύο αντιπάλους να βγαίνουν κερδισμένοι από την σύγκρουση. Λες και ήσαν συνεννοημένοι.

Ο Ερντογάν, παμπόνηρος Ασιάτης, γνωρίζει πως εξάπτοντας τον πατριωτισμό των Τούρκων, εμφανίζοντάς τους ως αδικουμένους και θύματα της κακής χριστιανικής Δύσης, στην οποία προσάπτει βαρείς χαρακτηρισμούς (ναζιστική, ρατσιστική, ισλαμοφοβική…) δεν κάνει τίποτε άλλο από αυτό που η πολιτική κοινωνιολογία ονομάζει «συσπείρωση γύρω από την σημαία».

Η θυματοποίηση ενός λαού, ενεργεί στο θυμικό του συσπειρωτικά γύρω από τον ηγέτη που θα τον προστατεύσει, που θα τιμωρήσει τους αναιδείς που τον πρόσβαλαν, που θα υπερασπίσει την τιμή του. Αυτό ακριβώς πράττει ο Ερντογάν. Και, όσο περισσότερο εμφανίζεται οργισμένος καθ’ όσων επιβουλεύονται την αξιοπρέπεια των Τούρκων, τόσο περισσότερο θα προσελκύει τα προσβεβλημένα τουρκικά πλήθη.

Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι επέλεξε σκοπίμως την οργάνωση πολιτικών ομιλιών στην Ολλανδία, παραμονές των εκεί εκλογών, με δεδομένο ότι οι Ολλανδοί δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν την πρόκληση, ενισχύοντας την ρητορική του ακροδεξιού Βίλντερς, ο οποίος είχε ενεργοποιήσει τους οπαδούς του να αντιδράσουν δυναμικά σε μια ισλαμική πρόκληση. Είναι δε γνωστό, πως όπου υπάρχει Τούρκος ομιλητής, προσελκύονται Κούρδοι, Αρμένιοι και οργανώσεις της Αριστεράς, με δεδομένα τα επεισόδια.

Θα μπορούσε ο Ερντογάν να προγραμματίσει παρόμοια εκδήλωση μετά τις ολλανδικές εκλογές (είναι στην διάθεσή του ένας ολόκληρος μήνας ως την διεξαγωγή του τουρκικού δημοψηφίσματος) ώστε οι αντιδράσεις της ολλανδικής κυβέρνησης να είναι ήπιες. Ακόμη και στην περίπτωση που το κόμμα του Βίλντερς κατακτήσει την πρώτη θέση, αποκλείεται να σχηματίσει κυβέρνηση και να τον εμποδίσει.

Πρέπει να σημειώσω, πως η διοργάνωση ομιλιών από τους Τούρκους πολιτικούς κατά την προεκλογική περίοδο στη Ολλανδία, και η απαγόρευσή τους, ζημιώνει τα μάλα τον Βίλντερς, από την στιγμή που το αντίπαλο κόμμα πράττει ό,τι αυτός επιθυμεί, αφαιρώντας του επιχειρήματα, ότι υποκύπτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι στην πίεση των ισλαμιστών. Φάνηκε αυτό στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος, που έγραψα εν αρχή, ότι ωφελημένοι είναι και οι δύο αντίπαλοι. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν οι Ολλανδοί έπραξαν υστερόβουλα, είμαι όμως βέβαιος πως το έπραξε ο Ερντογάν, ιδίως με την «κουτσαβακική» ενέργεια να στείλει την υπουργό του οδικώς στην Ολλανδία, μέσω της Γερμανίας, προκαλώντας σκοπίμως την αντίδραση των Ολλανδών, που ήταν αναμενόμενη.

Φυσικά, η ανάγκη που έχει ο Ερτογάν για άγρα ψήφων είναι γνωστή, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν αρκετά πίσω. Προκειμένου να ανατρέψει τα πράγματα, θα κάνει τα πάντα. Ένας άνθρωπος που βάφει τα χέρια του με αίμα άμαχων γυναικόπαιδων, χωρίς να αισθάνεται ενοχή, είναι ικανός για τα πάντα. Προκειμένου να ικανοποιήσει το υπερ-εγώ του, μπορεί να θυσιάσει και τον λαό του. Ήδη, του έχει προξενήσει αμέτρητα τραύματα από πολλές πλευρές.

Όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες -πλην της Γερμανίας και Γαλλίας-, που έχουν Τούρκους στον πληθυσμό τους, μηδέ της Βουλγαρίας εξαιρουμένης, αρνήθηκαν πολιτικές συγκεντρώσεις με το επιχείρημα ότι όπως συμπεριφέρεται ο Ερντογάν, διαιρεί τον λαό του, και δεν επιθυμούν αυτός ο διχασμός, να εμφανιστεί και στις χώρες τους. Δεν θα τον αποφύγουν, αλλά επιχειρούν να μετριαστεί η έντασή του.

Ως προς την Ελλάδα, ήταν ατυχής και ερασιτεχνικός ο χειρισμός του θέματος από τον Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος βεβαίωσε ότι αγνοεί πλήρως πώς έχει η κατάσταση στην Θράκη, με την μη ύπαρξη Τούρκων πολιτών, δυνάμει ψηφοφόρων στο προσεχές δημοψήφισμα. Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν με εκπλήσσει, δεδομένου ότι δεν αντιλήφθηκα μέχρι τώρα, σε ποιο πολιτικό αντικείμενο έχει γνώσεις και ικανότητες ο εν λόγω υπουργός. Η τελευταία φορά που πραγματοποίησαν ομιλίες στην Θράκη, Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν για να υποστηρίξουν το κόμμα του υπουργού, στις ελληνικές εκλογές.

Συμπερασματικά, ο τρόπος αντίδρασης των Ευρωπαίων στην ασιατική κουτοπονηριά του Ερντογάν, βραχυπροθέσμως θα τον ωφελήσει, αλλ’ ήδη δύσκολα θα επισκεφθεί μελλοντικώς ευρωπαϊκή χώρα ο ίδιος, και δύσκολα θα επισκέπτονται ως τουρίστες οι Ευρωπαίοι την δική του χώρα (πλην Ελλήνων, που πηγαίνουν στην ηπειρωτική Αδριανούπολη για να αγοράσουν έως και ψάρια, ή να οργανώσουν εκεί την γαμήλια δεξίωση).