Skip to main content

Η άλλη πλευρά των πολέμων και οι «ανορθόδοξες» συμμαχίες στη Συρία

Γιατί οι Ρώσοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την περιοχή - Παραδείγματα του παρελθόντος για να ερμηνεύσουμε τα... ανεξήγητα του παρόντος.

Όποιος δεν παρακολουθεί επισταμένως τα γεγονότα, είναι πιθανόν να μη μπορεί να βγάλει άκρη, με όλα τα περίεργα που συμβαίνουν εκεί, και που ίσως κάποια να είναι ανεξήγητα, υπό την έννοια αλλιώς να φαίνονται τα πράγματα και αλλιώς να είναι. Γιατί φερ’ ειπείν, να αποκλειστεί η εκδοχή ότι η τουρκική ηγεσία δεν έπεσε σε παγίδα των ΗΠΑ, προκειμένου να ελέγξουν τον βαθμό αντίδρασης της Ρωσίας;

Υπάρχει το προηγούμενο με την Γεωργία, όπου ο άνους πρόεδρος κ. Σαακασβίλι, με σύμβουλο τον κ. Άλεξ Ρόντος, επιτέθηκε… στην Ρωσία, απουσιάζοντος του κ. Πούτιν στο Πεκίνο, λόγω της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχασε οριστικά την Ν. Οσετία και Αμπχαζία, αλλά οι ΗΠΑ πήραν την πληροφορία που ήθελαν. Γιατί να μη επανέλαβαν το ίδιο; Δεν έκρυψαν μάλιστα την έκπληξή τους.

Να αποκαλύψω ότι ένας πόλεμος της Δύσης κατά της Λιβύης, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, υπέκρυπτε την ενημέρωση στις δυνατότητες του Μιγκ-23 που μόλις έβγαλαν οι Ρώσοι στην αγορά και απέκτησε η Λιβύη. Παραλλήλως, δοκιμάστηκαν και τα νεοκατασκευασθέντα F-16. Είχε ειπωθεί μάλιστα στο παρασκήνιο ότι υπήρξε συμπαιγνία Σοβιετικών και Αμερικανών, επειδή είχαν το ίδιο ενδιαφέρον για τα καινούργια όπλα του αντιπάλου.

Κι εμάς, μάς ξεσήκωσαν τα μυαλά το 1897 να επιτεθούμε εναντίον των Τούρκων, προκειμένου να χάσουμε τον πόλεμο «ίνα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Γερμανών ομολογιούχων», όπως έγραψε ο καθηγητής Ανδρεάδης το 1925 στο σύγγραμμά του για τα δάνεια της Ελλάδας. Όπως και έγινε, λόγω του ότι ο Βίσμαρκ εισάκουσε τους Γερμανούς δανειστές μας.

Αλλά, υπάρχει και πρόσφατο προηγούμενο, με την εμπλοκή στις Ίμιες, όπου αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα, πως επρόκειτο για τέχνασμα της τότε πρωθυπουργού Τσιλέρ, που οργάνωσε το επεισόδιο εν αγνοία των στρατιωτικών, προκειμένου να περιορίσει την συμμετοχή τους στην διακυβέρνηση της χώρας. Και δεν είναι τυχαίο ότι όλα συνέβησαν κατά τη νύχτα, επειδή οι δεισιδαίμονες Τούρκοι νύχτα δεν πολεμούν. Οι μεν Τούρκοι στρατηγοί είχαν πανικοβληθεί, αλλά η Ελλάδα είχε ηγέτες τους κ.κ. Σημίτη και Πάγκαλο, και ήταν φυσικό αντί περιφανούς νίκης να υποστούμε ευτελιστική ήττα.

Πέραν αυτών, ίσως ο κ. Ερντογάν πίστεψε πως θα διασπάσει την ευκαιριακή συνεργασία Αμερικανών και Ρώσων, εάν οι Ρώσοι απαντούσαν ενόπλως, οπότε εξ ανάγκης θα ενέπλεκε και το ΝΑΤΟ. Αυτό δεν συνέβη. Απεναντίας, δίνει την ευκαιρία στους Ρώσους να δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες τους S-400, όπως αποκάλυψε Ρώσος αξιωματούχος.

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως οι Ρώσοι δεν έχουν περιθώρια να εγκαταλείψουν την περιοχή, όχι μόνον λόγω της ύπαρξης του μοναδικού ναυστάθμου για τον πολεμικό στόλο τους, αλλά και λόγω προστασίας των χριστιανών, άνευ των οποίων δεν θα υπάρχει στήριγμα για αύξηση της επιρροής στα τρία αραβικά Πατριαρχεία, τα οποία δεν έκρυψε ότι εποφθαλμιά. Η υποχώρησή τους έγινε στην απόσυρση της υποστήριξης στον Άσαντ, όχι όμως και στο καθεστώς του.

Ο ρόλος του Ισραήλ, εξ αρχής ήταν διφορούμενος. Ναι μεν επιδίωκε πάντα την εξασθένηση της Συρίας, για να εξασθενήσει και η Χεζμπολάχ, αλλά προτιμότερος εθεωρείτο ο Άσαντ, παρά κάποιος φανατικός ισλαμιστής. Όμως, ενισχύει τον ISIS (ποτέ δεν επετέθησαν οι τζιχαντιστές εναντίον του Ισραήλ, και από της πρώτης στιγμής υπήρχαν πληροφορίες για περίθαλψη στο Ισραήλ τραυματιών τζιχαντιστών) προκειμένου να απομακρυνθούν τα συριακά στρατεύματα από τα υψόπεδα του Γκολάν, τα οποία πλην της στρατηγικής τους σημασίας, έχουν και οικονομικό ενδιαφέρον λόγω των υδρογονανθράκων που περικλείουν.

Ως παρεπόμενο να σημειώσω, ότι ναι μεν η Ρωσία δεν έχει συμφέρον να απαντήσει με τα όπλα στην Τουρκία, αλλά οι Τουρκμένοι καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο»… Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως «όλοι οι τρομοκράτες στην περιοχή που σκοτώθηκε ο πιλότος τους, εξουδετερώθηκαν». Οι επιχειρήσεις εκεί, γίνονται από Κούρδους και φίλιες δυνάμεις, μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς των Ρώσων.

Εναπόκειται τώρα, πώς θα αξιοποιηθεί όλη αυτή η ιστορία από την ελληνική πλευρά.