Skip to main content

Η ανοχή στον ισλαμικό φονταμενταλισμό, τούς ανοίγει την όρεξη…

Πριν ακόμη εμφανισθεί η ακραία μορφή του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή, τα πρώτα σημάδια της προετοιμασίας υπήρξαν στα Βαλκάνια.

Πριν ακόμη εμφανισθεί η ακραία μορφή του Ισλάμ στη Μ. Ανατολή, πρώτα σημάδια προετοιμασίας υπήρξαν στα Βαλκάνια, αλλά τις ανησυχίες πολλών -μεταξύ των οποίων και του υπογράφοντος- τις θεωρούσαν κάποιοι υπερβολές. Δυστυχώς, η πραγματικότητα διέψευσε τους εφησυχάζοντες, η αβελτηρία των οποίων εξέθρεψε ένα κίνημα-τέρας που πολύ δύσκολα θα εξολοθρευτεί.

Οι βομβαρδισμοί κατά των τζιχαντιστών του ISIS και θυγατρικών της Αλ Κάιντα, δεν λύνουν το πρόβλημα, επειδή ο σπόρος της επιβολής με την τρομοκρατία έχει μπει ήδη στην Ευρώπη. Και το χειρότερο όλων είναι, ότι αντί να αντιμετωπισθεί με σωστό τρόπο το ζήτημα, ο καθένας το βλέπει με το δικό του ιδεολόγημα.

Να μού επιτραπεί να παραθέσω εκτεταμένα αποσπάσματα από την ανάλυση του Πολ Μπέρμαν, Αμερικανού συγγραφέα και ιστορικού της Αριστεράς, που δημοσίευσε ο Monde και αναδημοσίευσε το OnAlert. Καλούμαστε όλοι να αναζητήσουμε τα «βαθύτερα αίτια» της ισλαμικής τρομοκρατίας, τα οποία όμως όπως γράφει ο Μπέρμαν, είναι όσα και οι ειδικοί των κοινωνικών επιστημών.

«Μας λένε ότι πίσω από τις τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκεται το χάος που ακολούθησε την ανατροπή των δικτατόρων, όπως στη Λιβύη, ενώ στο Μαρόκο συνδέουν την τρομοκρατία με την αδυναμία ανατροπής της μοναρχίας.

» Μας λένε ότι η τρομοκρατία στην Αίγυπτο οφείλεται στον δεσποτισμό του στρατηγού Σίσι, ενώ στην Τυνησία οφείλεται στο τέλος του δεσποτισμού του Μπεν Άλι. Μας λένε ότι αίτιο της ισλαμικής τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο είναι ο σιωνισμός, αλλά στη Συρία οι παγκόσμιοι ηγέτες του αντισιωνισμού μας έχουν δώσει να καταλάβουμε ότι προτιμούν να σφάζονται μεταξύ τους.

» Πριν από το 2011, θεωρούσαμε ότι η τρομοκρατία οφειλόταν στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ. Μετά το 2011, τα πράγματα άλλαξαν: Τώρα φταίει η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ.

» Η ανεργία εξηγεί τα πάντα: Όμως οι τρομοκράτες ανθούν και στη Βρετανία, όπου η ανεργία είναι χαμηλή (και οι τρομοκράτες του Παρισιού ανήκαν στην αστική τάξη). Η χαμηλή μόρφωση εξηγεί τα πάντα: Όμως, επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους είναι πτυχιούχος των ισλαμικών επιστημών, που διευθύνει το πιο σύγχρονο δίκτυο προπαγάνδας στον κόσμο.

» Στη Γαλλία, η τρομοκρατία υποτίθεται πως γεννήθηκε από την απαίτηση να προσαρμοστούν οι μετανάστες στον γαλλικό πολιτισμό. Στη Βρετανία, η τρομοκρατία προήλθε από το αντίθετο: Την άρνηση των υπερμάχων του πολυπολιτισμικού μοντέλου να ζητήσουν από τους μετανάστες να προσαρμοστούν... Στην πραγματικότητα, το δόγμα των «βαθύτερων αιτίων» έχει αποτύχει παταγωδώς να εντοπίσει τα αίτια της τρομοκρατίας».

Αυτό σημαίνει, συμφώνως προς την ανάλυση του Μπέρμαν, πως δεν είναι ίδιο το κίνητρο των τρομοκρατών σε κάθε ενέργειά τους. Θα μπορούσα να πω, ότι το συνδετικό στοιχείο των τρομοκρατών, άλλοτε είναι το μίσος προς τους επιτυχημένους της κοινωνίας, άλλοτε το χρήμα. Και τρομοκράτες δεν είναι μόνον οι τζιχαντιστές. Τα ίδια μπορώ να πω για τον κοσοβάρικο UCK, ή για τους Κολομβιανούς μισθοφόρους που ενοικίασε η Σαουδική Αραβία για να πολεμήσουν στην Υεμένη.

Πρόσωπα με χαμηλή νοημοσύνη, πρόσωπα με συμπλέγματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση, υποθέτουν πως επιτελούν θεάρεστη πράξη, έχοντας ως αντάλλαγμα είτε τις 72 παρθένες, είτε τα δολάρια.
Θεωρώ ότι, πέραν της αναζήτησης των αιτίων, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και καθόλου ανοχή, από τις πρώτες ενδείξεις ύπαρξης ταραχοποιών συμπεριφορών. Η προσπάθεια εφησυχασμού της ελληνικής κοινωνίας κατέστη ανεπιτυχής, από την στιγμή μάλιστα που ο σχεδιασμός της τρομοκρατικής ενέργειας του Παρισιού έγινε στην Αθήνα.

Δεν είναι όλοι οι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους διωκόμενοι. Υπάρχουν πολλά εγκληματικά στοιχεία ανάμεσά τους. Αλλά υπάρχουν και πολλοί ιμάμηδες στην Ελλάδα, οι οποίοι ενσπείρουν το μίσος και επηρεάζουν ακόμη και τους νουνεχείς μουσουλμάνους.